Γιατί να επιστρέψουμε στη νύχτα της Γεθσημανή; Κυρίως, γιατί να το κάνει αυτό ένας ψυχαναλυτής; Η απάντηση για είναι ξεκάθαρη: Γιατί, μέσω αυτής της σκηνής, το βιβλικό κείμενο μιλάει για τον άνθρωπο με τρόπο ριζοσπαστικό, αγγίζει την ουσία της ανθρώπινης συνθήκης, της συνθήκης «χωρίς Θεό», την ευθραυστότητα του ανθρώπου, την έλλειψή του, την αγωνία του. Οι πληγές της εγκατάλειψης και της προδοσίας, η πληγή του αναπόφευκτου θανάτου δεν είναι, άραγε, οι πιο βαθιές πληγές που καλείται να αντέξει;
«Τη νύχτα της Γεθσημανή ο Ιησούς εμφανίζεται στην πιο αυθεντική ανθρώπινη φύση του. Περισσότερο κι από τη σταύρωση, αυτή η νύχτα μιλά για την ευάλωτη και πεπερασμένη συνθήκη της ζωής του, μιλάει για μας, για την ανθρώπινη φύση μας. (…) Δεν είναι η νύχτα του Θεού αλλά η νύχτα του ανθρώπου», Massimo Recalcati.
Από τις εκδόσεις Κέλευθος
Ο συγγραφέας
O Massimo Recalcati ζει και εργάζεται ως ψυχαναλυτής στο Μιλάνο. Σπούδασε Φιλοσοφία και αργότερα ειδικεύτηκε στην κοινωνική ψυχολογία στη σχολή ψυχολογίας υπό την επίβλεψη του Marcello Cesa-Bianchi. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, στο Ούρμπινο, στο Μπέργκαμο, στη Λωζάνη και «Ψυχοπαθολογία της διατροφικής συμπεριφοράς» στο Πανεπιστήμιο της Παβίας. Είναι επιστημονικός διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Ψυχανάλυσης (IRPA). Το 2003 ίδρυσε το Jonas Onlus, ένα Κέντρο Κλινικής Ψυχανάλυσης για Νέα Συμπτώματα. Από το 2006, είναι επικεφαλής της Νευροψυχιατρικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Ούρσουλα» – Μπολόνια. Έχει συγγράψει 29 βιβλία που κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε 12 χώρες. Το έργο του επικεντρώνεται στη διδασκαλία του Ζακ Λακάν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διατροφικές διαταραχές.
Από το 2016 είναι ο δημιουργός και επιστημονικός διευθυντής του KUM, Φεστιβάλ Ανκόνα. Σκηνοθέτησε τη σειρά Jonas, από το 2003 έως το 2018, Εφαρμοσμένες μελέτες ψυχανάλυσης για τις εκδόσεις Franco Angeli Editore . Από το 2014, σκηνοθετεί τη σειρά Eredi για τις εκδόσεις Feltrinelli .
Το 2019 παρουσίαζε την εκπομπή Lessico amoroso (Λεξικό του έρωτα) στο κανάλι Rai3. Από αυτή την εκπομπή γεννήθηκε το βιβλίο του με τίτλο, στα ελληνικά, «Κράτα το φιλί».