Η είδηση ότι μια πριγκίπισσα απαρνιέται τον τίτλο της, αλλά και ό,τι αυτός συνεπάγεται, για να παντρευτεί τον αγαπημένο της, ο οποίος δεν είναι γαλαζοαίματος, είχε εντυπωσιάσει τον περασμένο Οκτώβριο. Η πριγκίπισσα Mako της Ιαπωνίας, ανιψιά του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, αρνήθηκε τα πάντα και παντρεύτηκε τον σύντροφό της, δικηγόρο Κέι Κομούρο (Kei Komuro).
Η 28χρονη γυναίκα έχασε έτσι κάθε της δικαίωμα στην ιδιότητα της πριγκίπισσας, καθώς, σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία, τα θηλυκά μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας χάνουν την ιδιότητά τους μετά το γάμο με έναν «κοινό θνητό», κάτι που δεν προβλέπεται για τα αρσενικά μέλη. Ακόμη, η πριγκίπισσα Μάκο απέρριψε το γαμήλιο δώρο των 150 εκατ. γεν (1,36 εκατ. δολάρια) που είθισται να δίνει εφάπαξ η κυβέρνηση στις πριγκίπισσες που παντρεύονται κοινό θνητό, αφού με τον γάμο τους χάνουν τον τίτλο τους και όσα προνόμια απορρέουν από αυτόν. Η «αντάρτισσα» πριγκίπισσα, όπως την αποκαλούν, είναι η πρώτη γυναίκα μέλος της βασιλικής οικογένειας που αρνείται τα προνόμια των τίτλων, στην μεταπολεμική Ιαπωνία.
Better video of Kako sama initiating a hug with older sister Mako sama as she leaves her home to start the next chapter in her life as a commoner. I hope she and Kei Komuro live happily ever after. #PrincessMako #royalwedding pic.twitter.com/9J7Jf78ZC7
— 🌾Food Sake Tokyo🍙🌻 (@YukariSakamoto) October 26, 2021
Ο γάμος της τελέστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τα video και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την έδειχναν να αποχαιρετά την οικογένειά της, για να μπορέσει να ζήσει μαζί με τον σύζυγό της, που εργάζεται ως δικηγόρος σε γνωστή φίρμα της Νέας Υόρκης.
Η ψυχική υγεία της πριγκίπισσας και οι βασιλικοί κανόνες
Όταν η ιστορία της Mako κυκλοφόρησε στα διεθνή media δεν φώτισε μόνο τη δύναμη της αγάπης, αλλά και την άνιση μεταχείριση των γυναικών γαλαζοαίματων τόσο από την υπάρχουσα νομοθεσία όσο και από την παράδοση. Η πίεση που δέχονται, να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες είναι τόσο δυσβάστακτη, ώστε η Mako δεν είναι η μοναδική που αντιμετωπίζει τώρα την ψυχική ασθένεια. Στο παρελθόν, η γιαγιά της είχε χάσει για σχεδόν 20 χρόνια τη φωνή της, όταν τα ΜΜΕ σχολίαζαν ότι δεν είναι «κατάλληλη» να γίνει η σύζυγος του αυτοκράτορα, ενώ η Γιαπωνέζα αυτοκράτειρα Masako υπέφερε από κατάθλιψη όταν κατηγορήθηκε γιατί δεν κατάφερε να φέρει στον κόσμο έναν αρσενικό απόγονο.
Η έντονη κριτική που έχει δεχθεί η πριγκίπισσα για την επιλογή του συντρόφου της και το γεγονός ότι είναι κοινός θνητός, της έχει προκαλέσει διαταραχή μετατραυματικού στρες, πράγμα που έχει ανακοινωθεί και επισήμως. Ταμπλόιντ εφημερίδες έχουν γράψει πολλές φορές για οικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Η Υπηρεσία του Αυτοκρατορικού Οίκου, που οργανώνει τις ζωές των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας, έχει ανακοινώσει ότι η πριγκίπισσα Mako πάσχει από μια μορφή διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD). Αιτία για τα ψυχολογικά προβλήματα της πριγκίπισσας αποτελεί η κριτική που έχει δεχτεί από τα media για την επιλογή να αρραβωνιαστεί έναν «κοινό θνητό».
Τι κάνει σήμερα η πριγκίπισσα Μάκο
Η γυναίκα «αγκαλιάζει» πλήρως την νέα της ταυτότητα και κυνηγά τα όνειρά της στην Νέα Υόρκη. Από τότε που εγκατέλειψε τον βασιλικό της τίτλο, πήρε το επώνυμο του συζύγου της, πλέον ονομάζεται Μάκο Κομούρο (Maco Komuro), έχει μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα και, πιο πρόσφατα, έκανε αυτό που κάθε νέος άνθρωπος στην αρχή της εργασιακής του καριέρας κάνει: ξεκίνησε πρακτική, χωρίς μισθό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times της Ιαπωνίας, βρήκε πρόσφατα δουλειά ως βοηθός επιμελητή στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, αν και το People ανέφερε ότι δούλευε εκεί εθελοντικά. Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν την προετοιμασία μιας έκθεσης ζωγραφικής, εμπνευσμένης από έναν μοναχό του 13ου. Αιώνα. Επίσημα ή όχι, τα παραπάνω στοιχεία ακούγονται ως «πρακτική» σε όλους και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια καριέρα την Maco. Άλλωστε, οι σπουδές της στην πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τα μεταπτυχιακά της στον ίδιο τομέα, την έχουν προετοιμάσει κατάλληλα για μια θέση εργασίας στον χώρο της τέχνης.