Είναι οι αυριανές γυναίκες. Σημερινά κορίτσια που ζουν, απολαμβάνουν, ερωτεύονται όπως ακριβώς και οι προηγούμενες γενιές πριν από αυτές και ταυτόχρονα τελείως διαφορετικά, σε έναν κόσμο που διαρκώς επιταχύνει το ρυθμό που αλλάζει. Ο χρόνος και οι αποστάσεις μετριούνται διαφορετικά από τη γενιά που δεν έζησε χωρίς Ίντερνετ και οι νοοτροπίες διευρύνονται, έστω και πιο αργά απ’ όσο θα ήταν ιδανικό για τα κορίτσια που θα διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο των ενηλίκων χωρίς καμία υποχωρητική διάθεση του παλιού καιρού. Πόσο διαφορετικές είναι η ζωή και η καθημερινότητα των νέων γυναικών της γενιάς Z, της πιο συνειδητοποιημένης γενιάς, όπως λένε οι έρευνες, που θέλει, κι αυτή με τη σειρά της, να αλλάξει τον κόσμο;
Χλόη Ασπρογέρακα, 18, Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών:
«Ο αγαπηµένος µου τρόπος διασκέδασης είναι η µάζωξη µε παρέα σε κάποιο σπίτι. Παρόλο που τα νυχτερινά κέντρα είναι κάτι που θα προτιµήσω αρκετές φορές, το να καθίσετε παρέα να πείτε βλακείες, να γελάσετε και να ξεχαστείς, το θεωρώ πιο ωραίο. Κάνεις νέες φιλίες, γνωρίζεσαι καλύτερα µε τους άλλους, γελάτε, ενώ στα νυχτερινά κέντρα επικρατεί µια βαβούρα που ώρες-ώρες είναι ανυπόφορη. Μουσική ακούω κυρίως από Spotify και YouTube, το αγαπηµένο µου είδος είναι παλιά ροκ 80s αλλά ακούω και αρκετή ξένη ποπ. Αγαπηµένος µου καλλιτέχνης είναι ο The Weeknd, δεν έχω ακούσει ποτέ τραγούδι του που να µη µου αρέσει. Αγαπηµένη µου ταινία είναι η “Περηφάνια και προκατάληψη”, την έχω δει τουλάχιστον έξι φορές. Μου αρέσει το µήνυµα που περνάει, πως µια γυναίκα δεν χρειάζεται να δέχεται τα πάντα, ακόµα κι αν οι απόψεις της είναι αντίθετες µε το κοινωνικά αποδεκτό θα υπάρξει ο άνθρωπος που θα το εκτιµήσει και θα την αγαπήσει γι’ αυτό.
«Αγαπηµένη µου ταινία είναι η “Περηφάνια και προκατάληψη”, την έχω δει τουλάχιστον έξι φορές. Μου αρέσει το µήνυµα που περνάει, πως µια γυναίκα δεν χρειάζεται να δέχεται τα πάντα»
»Έχω νιώσει πίεση να αλλάξω την εικόνα µου, όχι επειδή το θέλω εγώ, αλλά για να νιώθω ότι αρέσω στον κόσµο γύρω µου, το οποίο είχε ως αποτέλεσµα να µην είµαι ουσιαστικά χαρούµενη γιατί δεν το έκανα για µένα. Δεν χρειάζεται να σου πει κάποιος κάτι – και µόνο που είµαστε σε µια κοινωνία που το ωραίο είναι συγκεκριµένο, µε συγκεκριµένες αναλογίες και χαρακτηριστικά, ασυνείδητα βάζεις τον εαυτό σου στη θέση να προσπαθείς να γίνεις έτσι. Το body positivity είναι αισιόδοξο µεν, αλλά οι περισσότεροι το χρησιµοποιούν ως φράση και δεν το πιστεύουν πραγµατικά γιατί από µέσα τους θα κρίνουν έναν άνθρωπο που είναι πολύ λεπτός ή µε παραπάνω κιλά. Τα φίλτρα τα χρησιµοποιώ γιατί µου αρέσω περισσότερο κάποιες φορές µε φίλτρο και το να βγάλεις µια φωτογραφία καλή χωρίς φίλτρο θέλει πολύ παραπάνω ώρα. Για την επικαιρότητα ενηµερώνοµαι από λογαριασµούς ελληνικών και ξένων εφημερίδων που ακολουθώ στα social και διάφορα άλλα ενημερωτικά sites. Ειδήσεις σπάνια θα παρακολουθήσω, αφού πλέον το οτιδήποτε γίνεται viral και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου. Πιστεύω πως όποια κοπέλα πέσει θύµα δηµοσιοποίησης προσωπικών της στιγµών ή ακόµα και φωτογραφιών το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνει είναι να µιλήσει στα κοντινά της άτοµα. Ούτως ή άλλως οι άνθρωποί µας γι’ αυτό είναι εδώ, για να µας βοηθούν στις δύσκολες στιγµές, απλώς πολλές κοπέλες ντρέπονται να µιλήσουν, ενώ δεν έχουν κάνει κάτι κακό».
Ζαχαρένια Αβραμίδου, 18, Σπουδάστρια Φωνητικής:
«Eνώ τα περισσότερα άτομα που γνωρίζω προτιμούν να χρησιμοποιούν τα social για να επικοινωνήσουν, προσωπικά προτιμώ να μιλάω τηλεφωνικά, καθώς δυσκολεύομαι αρκετά να κρατάω μια ροή σε μια συζήτηση ή να εκφράσω αυτό που θέλω μέσω μηνυμάτων. Η μουσική παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινότητά μου, ακούω μουσική στο YouTube όταν κάνω μπάνιο, όταν βάφομαι, όταν μαγειρεύω, συνέχεια. Η τραπ είναι ένα είδος μουσικής που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ σε δημοτικότητα και μιλάει περισσότερο στους νέους – εμένα δεν με εκφράζει και σίγουρα δεν είναι σωστός ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας πολύ υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς.
«Η τραπ είναι ένα είδος μουσικής που τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ σε δημοτικότητα και μιλάει περισσότερο στους νέους – εμένα δεν με εκφράζει και σίγουρα δεν είναι σωστός ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις γυναίκες χρησιμοποιώντας πολύ υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς».
»Έχω βγει με ανθρώπους που έχω γνωρίσει μέσω social media, αλλά ποτέ για κάτι σοβαρό. Δεν πιστεύω ότι είναι απίθανο, αλλά από τις δικές μου εμπειρίες είναι αρκετά δύσκολο να βρεις κάτι αξιόλογο μέσω των social. Ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να γνωρίσεις άτομα, είναι ταυτόχρονα πολύ δύσκολο να διακρίνεις τι άνθρωπος είναι ο άλλος, ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει ό,τι θέλει σε μια τέτοια πλατφόρμα. Στις μέρες μας τα hook ups είναι πολύ συχνό φαινόμενο και η γνώμη μου είναι ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι νιώθει και ό,τι θέλει, αρκεί να είναι ξεκάθαρος από την αρχή για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στη σχέση μου με τους άνδρες, θα ήταν κάποια στερεότυπα και ιδεολογίες που θεωρώ απαρχαιωμένα. Συχνά συναντάμε άνδρες που θέλουν τις γυναίκες να μένουν στο σπίτι, να μη δουλεύουν, να μην έχουν την ίδια κοινωνική ζωή με αυτούς, με λίγα λόγια να τις απαξιώνουν με κάθε τρόπο. Για παράδειγμα, έχω ακούσει από πολλούς ότι δεν ανέχονται η γυναίκα τους να έχει μεγαλύτερο εισόδημα από τους ίδιους γιατί νιώθουν μειονεκτικά, κάτι το οποίο θεωρώ τραγικό».
Άννυ Βερβεσού, 20, Φοιτήτρια Γεωπονικής Σχολής:
«Επικοινωνώ με τους φίλους μου μέσω dm στο Ιnstagram και πιο σπάνια στο Μessenger του Facebook. Μου αρέσει να πηγαίνω σε κλαμπ, αλλά όσο μεγαλώνω παρατηρώ ότι μου αρέσουν και τα πιο χαλαρά πράγματα, φαγητό, ένα ποτό ή ακόμη και μάζωξη σε κάποιο σπίτι με την παρέα μου.
Ακούω μουσική είτε από το Spotify είτε από μια εφαρμογή που έχω στο κινητό και περισσότερο προτιμώ alt rock και ποπ της δεκαετίας 2010. Αγαπημένοι καλλιτέχνες σταθερά εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν οι Arctic Monkeys. Αγαπώ τις κλασικές ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά και η σειρά που αποκαλώ το “comfort show” μου είναι τo “Friends”.
»Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με κάποιο αγόρι που έχω γνωρίσει μέσω των social media, παρ’ όλα αυτά έχω γνωρίσει αρκετά άτομα με αυτό τον τρόπο. Θεωρώ ότι τα social media έχουν διευκολύνει την επικοινωνία, ωστόσο δεν υπάρχει αμεσότητα, δεν υπάρχει πάντα ειλικρίνεια.
«Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση με κάποιο αγόρι που έχω γνωρίσει μέσω των social media, παρ’ όλα αυτά έχω γνωρίσει αρκετά άτομα με αυτό τον τρόπο. Θεωρώ ότι τα social media έχουν διευκολύνει την επικοινωνία, ωστόσο δεν υπάρχει αμεσότητα, δεν υπάρχει πάντα ειλικρίνεια».
»Εν μέρει είμαι υπέρ της κουλτούρας των hook ups γιατί βρίσκομαι σε μια ηλικία που μια σχέση ναι μεν ακούγεται ιδανική, αλλά σε κρατάει από το να δημιουργήσεις εμπειρίες που αργότερα ίσως είναι δυσκολότερο να αποκτήσεις. Προφανώς δεν εννοώ πολλαπλά hook ups μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα, αλλά να γνωρίσεις άτομα μέσω των οποίων εξελίσσεσαι και βρίσκεις τι σου αρέσει, ποιος είσαι και τι θέλεις. Σαφώς είναι μια διαδικασία η οποία αναπόφευκτα έχει δύσκολη κατάληξη τις περισσότερες φορές, αλλά, όπως λένε, what doesn’t kill you makes you stronger και σε προετοιμάζει για μελλοντικές σχέσεις. Πιστεύω πως εμείς τα κορίτσια στην πλειοψηφία μας ενώ επιδιώκουμε σχέσεις hook up καταλήγουμε να δενόμαστε περισσότερο συναισθηματικά απ’ ό,τι το αγόρι, οπότε σίγουρα δεν είναι το ίδιο».
Ισιδώρα Παπαϊωάννου, 16, Μαθήτρια Λυκείου
«Η Β’ Λυκείου είναι απαιτητική τάξη και με στενοχωρεί που δεν έχω τη δυνατότητα να πηγαίνω στο χορό, όπως έκανα άλλες χρονιές γιατί είναι κάτι που αγαπώ πολύ. Δυστυχώς η κούραση µετά το σχολείο είναι εξουθενωτική, µε αποτέλεσµα να µην έχω το κουράγιο.
»Όποιο αγόρι έχω γνωρίσει ήταν με φυσική παρουσία, πρώτα βρεθήκαμε από κοντά και έπειτα γίναµε φίλοι στα social. Προτιµώ να επικοινωνώ µαζί του, όχι με μηνύματα αλλά µέσω του τηλεφώνου, π.χ. στο Facetime. Οι σχέσεις στη σηµερινή εποχή έχουν αλλάξει, υπάρχει περισσότερη ελευθερία. Όμως πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη – διαφωνώ με το να κατασκοπεύεις το Instagram του φίλου σου.
«Η αγαπημένη μου φράση είναι από το “Lion Κing”: “Ω, ναι, το παρελθόν µπορεί να πονάει. Αλλά έτσι όπως το βλέπω εγώ, µπορείς είτε να τρέξεις µακριά του είτε να µάθεις από αυτό”»
»Απολαµβάνω τη µουσική που µε ηρεµεί καθηµερινά και πολλές φορές ξεχνάω τα προβλήµατα που µε απασχολούν – ακούω στο spotify. Αγαπηµένη µου σειρά είναι το “Τhe vampire diaries” και μου αρέσει πολύ το “Emily in Paris”. Μελλοντικά θα ήθελα κι εγώ να πάω στο Παρίσι είτε για τις σπουδές µου είτε για το µεταπτυχιακό µου και να ζήσω αντίστοιχες εµπειρίες.
»Από µικρή λάτρευα τις ταινίες της Disney. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ηλικία για να παρακολουθήσει κάποιος αυτές τις ταινίες. Είναι πολύ ευχάριστες και θεωρώ ότι περνούν πολλά µηνύµατα. Στους διαλόγους των ηρώων χρησιµοποιούνται πολλές ενθαρρυντικές και αισιόδοξες φράσεις. Η αγαπημένη μου είναι από το “Lion Κing”: “Ω, ναι, το παρελθόν µπορεί να πονάει. Αλλά έτσι όπως το βλέπω εγώ, µπορείς είτε να τρέξεις µακριά του είτε να µάθεις από αυτό”».