Πριν από μερικούς μήνες είδαμε μέσα από ένα ρεπορτάζ του Marie Claire, πώς τα social media έγιναν σύμμαχος των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών ώστε να συσπειρωθούν και να προχωρήσουν σε καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης εντός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Για ακόμα μία φορά, τώρα, η τεχνολογία αναδεικνύεται σε βασικό εργαλείο στα χέρια τους, καθώς για τους σπουδαστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενεργοποιήθηκε ένα «κουμπί πανικού», με το οποίο θα μπορούν να προειδοποιούν για οποιαδήποτε απειλή νιώσουν εντός του campus.
Για τους σπουδαστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ενεργοποιήθηκε ένα «κουμπί πανικού», με το οποίο θα μπορούν να προειδοποιούν για οποιαδήποτε απειλή νιώσουν εντός του campus.
Ήδη περισσότεροι από 500 φοιτητές έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή AUTh Campus Safety, διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διανομής εφαρμογών Google Play, που τούς εξασφαλίζει πρόσβαση στην καινούρια αυτή λειτουργία. Συγκεκριμένα, καταφεύγοντας στο λεγόμενο Panic Button θα είναι σε θέση να κοινοποιούν σε πραγματικό χρόνο στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου ένα επείγον περιστατικό που, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά απειλή ασφάλειας, παράνομη δραστηριότητα και καταστροφές, ή κίνδυνο υγείας. Στόχος, να κινητοποιείται άμεσα η υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ και να δρομολογούνται χωρίς καθυστέρηση οι απαραίτητες ενέργειες. Φυσικά, ελπίδα όλων είναι με αυτό τον τρόπο να αποφευχθούν, μεταξύ άλλων, και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Η εφαρμογή βασίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση των δυνατοτήτων προσδιορισμού θέσης GPS των φορητών συσκευών (tablets ή κινητών τηλεφώνων) σε εξωτερικούς χώρους και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.