Παρόλο που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από τα έμφυλα στερεότυπα, αυτά αντέχουν ακόμα – και στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 35% των σπουδαστών σε τεχνικά-επιστημονικά επαγγέλματα είναι γυναίκες, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως παρουσίασε η νέα καμπάνια #REBELSFORCHANGE, που ξεκίνησε με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση της συμμετοχής περισσότερων γυναικών σε καριέρες στις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας EDP, στο πλαίσιο της οποίας και η ίδια έχει θέσει στόχο να αυξήσει το ποσοστό των γυναικών σε τουλάχιστον 30% έως το 2025. Πάντως μέχρι την κατάκτηση της ισότητας στην αγορά εργασίας έχουμε δρόμο: όπως εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χρειάζονται ακόμα 136 χρόνια για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παγκοσμίως – μια ανισορροπία που φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονη στους τεχνικούς τομείς, όπως η μηχανική ή η τεχνολογία, οι οποίοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενοι.
Μέχρι την κατάκτηση της ισότητας στην αγορά εργασίας, έχουμε δρόμο ακόμα: όπως εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, χρειάζονται ακόμα 136 χρόνια για να καλύψει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων παγκοσμίως.
Με σύμβολό της ένα λευκό κράνος, η εκστρατεία παρουσίασε ένα βίντεο, όπου καταγράφει ένα πείραμα με παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών. Σε έναν ουδέτερο χώρο, τοποθετήθηκαν μπροστά σε δύο κούκλες, που συμβόλιζαν έναν άντρα και μια γυναίκα. Στη συνέχεια τούς ζητήθηκε να αντιστοιχίσουν στην καθεμία διαφορετικές στολές και εργαλεία εργασίας, όπως ένα μικροσκόπιο, μια μπάλα ποδοσφαίρου ή ένα πιστολάκι μαλλιών. Στην περίπτωση του λευκού κράνους, για παράδειγμα, τα περισσότερα παιδιά το τοποθέτησαν στην ανδρική κούκλα, αναδεικνύοντας έτσι το στίγμα ενός επαγγελματικού τομέα όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία.
«Οι παίκτες ποδοσφαίρου είναι πάντα άντρες», «Οι αστροναύτες που βλέπουμε είναι όλοι άντρες»: Αυτά είναι μερικά τα στερεότυπα που αναπαράγουν τα μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, και που ελπίζουμε σύντομα να αποτελούν παρελθόν, καθώς στερούν, κάποια από αυτά, τα αληθινά όνειρά τους.
Δείτε το βίντεο: