Είναι πάντα το τρομερό παιδί της παγκόσμιας μόδας, όσα χρόνια και να περάσουν. Ήρθε, είδε, κατέκτησε τους δημοσιογράφους που τον περίμεναν σήμερα το πρωί στο Μουσείο Μπενάκη, στο εμβληματικό κτίριο της Κουμπάρη, ένα κτίριο που έβαλε μετά από καιρό τα καλά του για να υποδεχτεί τον Γάλλο σχεδιαστή με τη μεγάλη καρδιά γεμάτη από αγάπη για την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τη μυθολογία, το φαγητό, τη μουσική, τους ανθρώπους της.

 

Ο Jean Paul Gaultier διάλεξε το Μουσείο Μπενάκη για να παρουσιάσει στην Αθήνα μία αναδρομική επίδειξη της δουλειάς του με έμφαση στα ρούχα με έμπνευση από την Ελλάδα, δίνοντας μάλιστα στη βραδιά του event  φιλανθρωπικό χαρακτήρα: τα έσοδα από το αρκετά υψηλού κόστους εισιτήριο εισόδου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Μουσείου. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το Μουσείο Μπενάκη ανοίγει τις πόρτες του για μία τέτοια εκδήλωση και ο Γάλλος δημιουργός δεν έκρυψε τη χαρά και την υπερηφάνεια του. “Να βλέπω τις δημιουργίες μου να παρελεαύνουν στους χώρους του Μουσείου, ανάμεσα στα έργα τέχνης; Είναι κάτι που με τιμά και μου δίνει τεράστια χαρά”, είπε μεταξύ άλλων χειρονομώντας και χαμογελώντας ο Γάλλος σχεδιαστής.

“Είχε πολύ μεγάλη αξία για μένα να οργανωθεί αυτή η επίδειξη εδώ γιατί η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μου. Είναι πολλές οι χώρες που ανήκουν στον Ελληνορωμαϊκό κόσμο, αλλά όπως το λέει και η λέξη αυτός ο κόσμος είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα Ελληνικός”. Ο Gaultier μίλησε εκτενώς για την αγάπη του για την Ελλάδα και για το πόσο τον ενέπνευσαν στη δουλειά του οι άνθρωποι που συνάντησε εδώ κατά τη διάρκεια των πρώτων ταξιδιών του στην Ελλάδα, στην Αθήνα, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, αλλά και όλα τα νησιά που επισκέφτηκε στη συνέχεια. Με αφορμή σχετική ερώτηση, στάθηκε και σε σπουδαίες Ελληνίδες που άφησαν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια βίβλο του στυλ, όπως η Μαρία Κάλλας, η Νάνα Μούσχουρη ή η Μελίνα Μερκούρη. “Θέλω να σας πω πως ακόμη μιλάνε στις Κάννες για το χορό της Μελίνας Μερκούρη πάνω στο τραπέζι, στο πάρτι που άφησε εποχή το 1960, μετά την παρουσίαση της ταινίας του Ζιλ Ντασέν, Ποτέ την Κυριακή”.

 

“Λατρεύω τον τρόπο που μαγειρεύετε, που τρώτε, που διασκεδάζετε, ακόμη και τα μπουζούκια. Έχω πάρει τόσες ιδέες, από την Ελλάδα, τόση έμπνευση από τους ανθρώπους της… Όμως δεν θέλω να είμαι όπως οι χώρες που ήρθαν εδώ κι έκλεψαν ένα άγαλμα που ποτέ δεν επέστρεψαν. Εγώ ό,τι έκλεψα, έμπνευση, ιδέες, εικόνες, σας το δίνω πίσω μέσα από τη δουλειά μου…”, είπε ο Gaultier για τα ρούχα που θα δούμε στο αυριανό ντεφιλέ, την Αφροδίτη, τη Σαπφώ, τις φουστανέλλες και τις παραδοσιακές μας φορεσιές που βρήκαν το δρόμο τους ως το ατελιέ του όλα αυτά τα χρόνια.

Η αγάπη του Γάλλου σχεδιαστή για την Ελλάδα διαπερνούσε την αίθουσα, τα μάρμαρα, τις οθόνες των κινητών που κατέγραφαν τη χαρά του, ενώ το χαμόγελο και το γελαστό βλέμμα του αγκάλιασε τους παρευρισκόμενους με ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Και είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπει κανείς το πιο άτακτο “παιδί” της πρωτοπορίας της μόδας να νοιάζεται τόσο για μία κιβωτό της παράδοσης, όπως το Μουσείο Μπενάκη.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below