Σήμερα, 12 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας και ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κρίση του κορωνοϊού ωθεί εκατομμύρια παιδιά στην εργασία.
Ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει αύξηση 8,4 εκατομμυρίων παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα, εκατομμύρια περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNICEF κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Η αυξητική αυτή πορεία ξεκίνησε πριν την πανδημία και σηματοδοτεί μια δραματική ανατροπή στην καθοδική τάση που κατέγραφε συρρίκνωση του αριθμού των παιδιών που εξαναγκάζονται σε εργασία κατά 94 εκατομμύρια μεταξύ 2000 και 2016.
Καθώς η πανδημία κορωνοϊού άρχισε να κορυφώνεται, περίπου ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως βρέθηκαν παγιδευμένα σε συνθήκες αναγκαστικής εργασίας, με την υποσαχάρια Αφρική να πλήττεται περισσότερο.
Στην Ελλάδα, περίπου 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Μάλιστα, οι κίνδυνοι της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποιούν για την άμεση λήψη μέτρων στην κάμψη τού αριθμού των οικογενειών που ωθούνται στη φτώχεια, διαφορετικά τα επόμενα δύο χρόνια η ανθρωπότητα θα μετρά ακόμη 50 εκατομμύρια παιδιά σε εργασία.
«Εκτιμούμε ότι η πανδημία έχει θέσει 108 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε εργατική φτώχεια. Λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία σχεδόν ως στρατηγική επιβίωσης. Και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι αν δεν ενεργήσουμε για να το σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 9 εκατομμυρίων στην παιδική εργασία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Guy Ryder.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ενώ έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η πρόοδος επιβραδύνθηκε και ήταν άνιση σε διαφορετικές περιφέρειες, ηλικιακές ομάδες και τομείς.
Διεθνές έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας
Παράλληλα, το 2021 έχει οριστεί ως χρονιά κατά της παιδικής εργασίας και ο ΟΗΕ μας καλεί να πάρουμε θέση στον αγώνα κατά της εξάπλωσής της.
Το Διεθνές Έτος θα δώσει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που δημιουργεί ο COVID-19 και να επιταχύνει την πρόοδο προς τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον τερματισμό της παιδικής εργασίας σε όλες τις μορφές της έως το 2025.
Για τον λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μία φωτογραφική δράση στα social media που ζητά από τους χρήστες να ανεβάσουν μία φωτογραφία τους από παιδική ηλικία και να αναφέρουν δίπλα της τι ήθελαν όταν ήταν μικρά παιδιά, για να στηρίξουν τον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας.
Στοιχεία που ίσως αγνοούσες για την παιδική εργασία
- Το 70% των παιδιών εργάζονται σε αγροτικές δουλειές, το 20% σε υπηρεσίες και το 10% στη βιομηχανία.
- Η παιδική εργασία είναι πιο διαδεδομένη στα αγόρια, χωρίς, όμως, να λαμβάνονται υπ’ όψη οι οικοκυρικές εργασίες Σε αυτή την περίπτωση, το χάσμα μειώνεται.
- Η παιδική εργασία αγγίζει το 14% στις αγροτικές περιοχές, έναντι του 5% στις αστικές.