Dear Boss,
Μια μέρα πρέπει να μάθω πώς να λέω ευγενικά “άδειασε μας τη γωνιά”. Συχνά παγιδεύομαι σε κουβέντες του γραφείου και δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτές. Παιδεύομαι από την τάση που έχω να ικανοποιώ τους πάντες. Μπορείς να μου δώσεις μια συμβουλή για το πώς μπορώ να σωθώ; Για να σου δώσω να καταλάβεις, πάρε αυτά τα δύο παραδείγματα και κατάλαβε:
1ο Παράδειγμα: Μια συνάδελφος μπαίνει στο γραφείο και ξεκινάει ένα -δεν το λες και μικρό- update με όσα συμβαίνουν στα παιδιά της και ό,τι τα συνοδεύει. Δεν μπορώ να δραπετεύσω και κανένας μα κανένας δεν τη σταματά, να την διακόψει λίγο, να κάνει μια μικρή παύση σε αυτό το μονόλογο. Αυτό συμβαίνει δύο με τρεις φορές το μήνα και κρατάει γύρω στα 30 λεπτά κάθε φορά.
2ο Παράδειγμα: Ένας πωλητής, σωστή λέρα, που μας ήθελε για πελάτες σχεδόν κολασμένα. Κάθε φορά μας κοινωνική επαφή χρωματίζονταν από μια σχεδόν εξαναγκαστική οικειότητα. Μου αναλύει θέματα των παιδιών του, πως πέρασε το Σαββατοκύριακο, τα ενδιαφέροντα του και υπογράφει στα e mail ως“ο φίλος σου”. Στα μίτινγκ δεν μου δίνει το χέρι του αλλά με αγκαλιάζει. Η εταιρεία του κάνει καλή δουλειά, αλλά δεν τους λες και φτηνούς και επίσης φοβάμαι μην μου αυξήσουν τις επαφές με αυτόν.
Σε παρακαλώ μάθε μου πώς να κρατάω αποστάσεις.
Πρώτα από όλα το καλύτερο με όλα αυτά που σου συμβαίνουν είναι ότι γίνονται στον χώρο εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς άνετα να χρησιμοποιήσεις τη φράση “πρέπει να τελειώσω μια δουλειά”
Και πραγματικά, προφανώς και έχεις πράγματα να κάνεις, και το αφεντικό σου προφανώς και δεν θα πετάξει και τη σκούφια του αν ανακαλύψει πως δύο με τρεις φορές το μήνα εσύ πιάνεις την κουβέντα και ξεκινάς μεγάλες συζητήσεις για παιδιά και άλλα τέτοια ζητήματα. Βασικά, εξαρτάται τι τύπος είναι ο διευθυντής σου. Αν και λογικά δεν θα τον πειράξει, αν αυτές οι συζητήσεις δεν επηρρεάζουν την αποδοτικότητα σου στη δουλειά. Αλλά φαντάζομαι το άγχος σου έχει να κάνει με το ότι εσύ δεν μπορείς να εγείρεις όρια, προστατεύοντας τις εργατοώρες σου.
Μερικές φορές οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις- και ειδικά αυτοί που θέλουν να ευχαριστούν τους πάντες- αναλώνονται στο να είναι ευγενικοί και πολιτισμένοι που αφήνουν τον οποιονδήποτε να εισβάλει στον χρόνο εργασίας τους και να τον κάνει σμπαράλια.
Για να είμαι ξεκάθαρη εδώ δεν μιλάμε για λιγο ψιλοκούβεντο. Φυσικά και πρέπει να μιλάς! Αλλά δεν πρέπει να αφήνεις να σε παρασέρνουν σε συχνές και μεγάλες συζητήσεις για άσχετα θέματα που σε αποσπούν από αυτό που έχεις να κάνεις. Δεν είναι αγενές το να προστατέψεις τις εργατοώρες σου από τους βάνδαλους. Κανένας νορμάλ και λογικός συνάδελφος δεν πρόκειται να σου κρατήσει κακία ή να σε παρεξηγήσει για το ότι πρέπει να γυρίσεις στη δουλειά.
Μερικοί τρόποι για να ξεφεύγεις
Χρησιμοποίησε ένα λευκό, άκακο ψεματάκι. Όπως το να κάνεις μια κλίση. Πες απλά “συγγνώμη, πρέπει να το σηκώσω” ή πες πως είμαι πολύ πιεσμένη χρονικά με τα deadline συγγνώμη. Ή ένα ακόμα, πρέπει να γυρίσω σε αυτό που έκανα, ευχαριστώ πάντως! Προσπαθώ να τελειώσω κάτι, με το που τελειώσω θα περάσω από το γραφείο σου να μιλήσουμε!
Ένας άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσεις τη συνομιλία βάζοντας το ρολόι να μετρά αντίστροφα. Όταν έρχεται ο/η συνάδελφος να σου μιλήσει μπορείς να του πεις, πες μου γρήγορα, έχω στη διάθεση μου μόνο πέντε λεπτάκια. Και όταν τον δεις και ξεφεύγεις, τον διακόπτεις -ήρεμα- και του λες, χίλια συγγνώμη που σε κόβω απότομα και του λες πρέπει να κάνω ένα τηλεφώνημα, ελπίζω να φτιάξουν όλα σύντομα.
Γλώσσα του σώματος. Αν κάποιος σε σταματάει ενώ εσύ προσπαθείς να ολοκληρώσεις κάτι και σε διακόπτει για να σου πει, μισό λεπτό και κοιτάζει το κινητό, αυτό σημαίνει συντόμευε. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ για να δώσεις στον άλλο να καταλάβεις ότι είσαι απασχολημένος. Και να σου προτείνουμε και κάτι αρκετά nasty? Αν υπάρχει έξτρα καρέκλα στο γραφείο που την καβατζώνει για να έρχεται και να σου μιρμιράει το μυαλό, απλά εξαφάνισε την. Και μην νιώθεις άσχημα. Αυτά έχει η ζωή.
Για τον πωλητή: Το να πεις και κανένα όχι, δεν σημαίνει ότι δεν θες να συνεργαστείς, μην το σκέφτεσαι έτσι. Εκείνοι που δείχνουν να συμφωνούν με τα πάντα πολλές φορές δεν νοιάζονται για αυτό που λέει ο εταίρος. Το να διαφωνείς ή αντιπροτείνεις κάτι σημαίνει πως δίνεις προσοχή σε αυτόν που μίλησε πριν από σένα και ότι νοιάζεσαι για το που θα πάνε τα χρήματα της εταιρείας. Αν πάλι στο θέμα της αγκαλιάς κολλάς, μπορείς να εξηγήσεις απλά πως δεν είσαι “αγκαλίτσας”, αλλά χάρηκες στ΄ αλήθεια που τον είδες. Δώσε το χέρι σου και τέλος.
Το νόημα σε όλο αυτό είναι να πάρεις τον έλεγχο της κατάστασης στο χρόνο και στον χώρο. Πρέπει να παίρνεις αποφάσεις στη δουλειά σου και ειδικά σε αυτά τα ζητήματα. Υποχρεούσαι να προστατέψεις τις εργατοώρες σου.