«Ο κεντρικός κανόνας είναι μια μέρα κατσαρόλα, δυο μέρες φαγητό», έγραψε πριν μερικές μέρες το περιοδικό BBC Good Food υποστηρίζοντας ότι κάθε εβδομάδα χάνουμε πάνω από 50 ευρώ πετώντας τα υπόλοιπα, ενώ θα μπορούσαμε να τα ανακυκλώσουμε σε νέες συνταγές.

Και μπορεί το φαγητό της προηγούμενης μέρας να ήταν ο εφιάλτης μας ως παιδιά αλλά οι μαμάδες μας είχαν μια σοφία που αποδεικνύεται πολύτιμη. Για μια εβδομάδα, λοιπόν, βάλε στοίχημα να μην πετάξεις τίποτα και ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές.

Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά που περίσσεψαν

Χωριάτικη σαλάτα: λιώνουμε την υπόλοιπη στο μπλέντερ και την προσθέτουμε σε λαδερά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά, στη γέμιση για γεμιστά) και σε οποιαδήποτε κόκκινη σάλτσα για κοτόπουλο ή κρέας. Επίσης χωρίς να τη λιώσουμε μπορεί να προστεθεί στην ομελέτα.

Πράσινη σαλάτα: την προσθέτουμε ψιλοκομμένη σε σπανακόρυζο, πρασόρυζο ή λαχανόρυζο καθώς και σε πίτες, σουφλέ, τάρτες ή φρικασέ.

Ψητό κοτόπουλο ή κρέας: κάνουμε κοκκινιστό ή λεμονάτο με ρίγανη (τα πιπέρια και μπαχάρια του ψητού δίνουν επιπλέον γεύση).

Μακαρόνια: φτιάχνουμε γκρατέν με τριμμένα τυριά, αλλαντικά, αρακά ή σπανάκι και βούτυρο (καλύπτουμε με μπεσαμέλ και ψήνουμε στον φούρνο). Εναλλακτικά γίνονται και τηγανητά: ρίχνουμε στο τηγάνι λίγο βούτυρο, αναμειγνύουμε τα μακαρόνια με 3 χτυπημένα αβγά, ζαμπόν σε κομματάκια και τριμμένα τυριά και τηγανίζουμε από τις δυο πλευρές όπως ακριβώς στην ομελέτα. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

Κιμάς από τη χτεσινή μακαρονάδα: τον προσθέτουμε στη γέμιση σε ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια ή οποιοδήποτε λαχανικό, σοτάρουμε με πλιγούρι, κρεμμύδι, κουκουνάρι, μυρωδικά και μαϊντανό και γεμίζουμε παντζαρόφυλλα, μαρουλόφυλλα ή λαχανόφυλλα. Εναλλακτικά φτιάχνουμε κιμαδόπιτα: σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά, σβήνουμε με μισό ποτηράκι λευκό κρασί και μόλις τον κατεβάσουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε με 2 φλιτζάνια διάφορα τριμμένα τυριά, ελάχιστη κανέλα και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό. Στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο και ψήνουμε στους 200°C.

Από την Τατιάνα Οικονομίδου. Πηγή: olivemagazine.gr

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below