Glühwein από την Aλσατία, egg nog από τον Καναδά και ζεστό τσίπουρο με μπαχάρια από τον χιονισμένο Γράμμο.
Στην Θεοτόκο, στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, το έχει ήδη στρώσει. Κάποτε περνούσε από εδώ ο κεντρικός δρόμος και τα τραπέζια ήταν γεμάτα με χοιρινά στην γάστρα. Σήμερα, μένουν λίγοι που ανεβαίνουν ακόμα στο βουνό για κούμπλα (άγρια κορόμηλα), βατσινόμουρα (άγρια μούρα), γκόρτσα (άγρια αχλάδια), κράνα, ορνούς (άγρια σύκα) και άγρια καρύδια για μαρμελάδες. Τα παγωμένα βράδια, μάλιστα, στήνουν πάνω στο μπρίκι ένα κατσαρόλι, ρίχνουν τσάι του βουνού, τσίπουρο, μέλι, ένα ξυλάκι κανέλα και ζεσταίνεται το κορμί και η ψυχή.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συνήθεια του egg nog το 1800 στις τούντρες του Καναδά. Ένα ρόφημα που έφεραν οι πρώτοι άποικοι από την γηραιά Αλβιώνα με χτυπημένο αυγό, γάλα και ζάχαρη με κονιάκ, τσέρι ή κρασί που πέρασε στα σαλόνια από άκρη σε άκρη του κόσμου σε δεκάδες πιθανές παραλλαγές.
Στις εργατικές συνοικίες, μάλιστα, του Λονδίνου φτιάχνουν ακόμα διάφορες εκδοχές Egg Flip με τζιν, ουίσκι, ρούμι ή τσέρι ακολουθώντας τις συνταγές του πρώτου διδάξαντα «καθηγητή» -όπως ήταν το παρατσούκλι του- Jerry Thomas που κυκλοφόρησε το 1862 τον οδηγό του The Bon Vivant΄s Companion με όλα τα παραδοσιακά κοκτέιλ.
Glüwein (Aλσατία/Γερμανία/Αυστρία, 6-8 άτομα)
Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί (καλύτερα φρουτώδες) και 25 cl νερό. Όταν αρχίζει να κοχλάζει προσθέτεις 100 γρ. μαύρη ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, το χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, το ξύσμα από 1 λεμόνι, μισό κουταλάκι από μοσχοκάρυδο και μοσχοκάρφι και προαιρετικά, δυο φέτες φρέσκο τζίντζερ. Αφήνεις να βράσει 2 λεπτά, κατεβάζεις την φωτιά και σιγοβράζεις 20 λεπτά. Σουρώνεις, σερβίρεις σε γυάλινα ποτήρια με βαρύ πάτο και χερούλι (για να το κρατάει ζεστό) με ένα ξυλάκι κανέλα και μια διακοσμητική φλούδα πορτοκαλιού.
Ζεστός μηλίτης (Γαλλία, 8 άτομα)
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνεις 5 λεπτά ½ μπουκάλι μηλίτη, 100 γρ. λευκή ζάχαρη και ένα μοσχοκάρυδο. Ανακατεύεις το υπόλοιπο ½ μπουκάλι μηλίτη με 50 cl χυμό αχλαδιού. Προσθέτεις στον ζεστό μηλίτη (αφού αφαιρέσεις το μοσχοκάρυδο), το μείγμα μηλίτη-αχλαδιού, 60 cl λικέρ και σερβίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο από πάνω.
Ζεστό τσάι (1 άτομο)
BράζειςEarl Grey τσάι. Σε ένα σέικερ λιώνεις με το ξύλινο γουδοχέρι 1 κουταλιά μαρμελάδα μαύρα κεράσια. Προσθέτεις 5 cl κονιάκ, το ζεστό τσάι, μια σταγόνα bitter και 1 cl λικέρ άγρια μούρα και ανακατεύεις.
Hot Grog (Mεγάλη Βρετανία, 1 άτομο)
Βάζεις μια κουταλιά μέλι σε ένα ποτήρι με βαρύ πάτο και χερούλι. Προσθέτεις σιγά-σιγά για να το διαλύσετε 12,5 cl βραστό νερό, 5 cl ρούμι και 1,5 cl χυμό πράσινου λεμονιού. Πίνεται ζεστό (oφείλει το όνομα στον ναύαρχο Vernon, γνωστό με το παρατσούκλι Old Grog, που διέταξε τους ναύτες του τον 17ο αιώνα να ρίχνουν λίγο ρούμι στο νερό που αποθήκευαν μήνες στα βαρέλια του πλοίου για να σπάσει η μυρωδιά του). Στις Ην. Πολιτείες το κάνουν με μπέρμπον ή κονιάκ και στην Σκωτία με ουίσκι.
Egg nog (Ην. Πολιτείες/Καναδάς, 6 άτομα)
Χτυπάς τρεις κρόκους αβγών με 35 γρ. λευκή ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτεις 450 ml γάλα, 150 ml κρέμα γάλακτος, 75 ml μπράντι, 75 ml ρούμι, 25 ml κρασί Μadeira και μισό κουταλάκι κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Χτυπάς καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις τα ασπράδια με τα υπόλοιπα 35 γρ. λευκής ζάχαρης. Όταν αφρατέψουν προσθέτεις στο μίγμα των κρόκων και σερβίρεις με τριμμένη κανέλλα.
Smoking Bishop (Μεγάλη Βρετανία, 10 άτομα)
Παίρνεις 6 πορτοκάλια, τα πλένεις, σκουπίζεις καλά και καρφώνεις μοσχοκάρφια (αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και ένα γκρέιπ φρουτ). Γεμίζεις μια κανάτα με 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί και ¼ του κιλού ζάχαρη, προσθέτεις τα πορτοκάλια, σκεπάζεις και αφήνεις 24 ώρες. Την επόμενη βγάζεις τα πορτοκάλια, στύβεις τον χυμό, ρίχνεις μέσα στο κρασί και βάζετε στην φωτιά να ζεσταθεί προσθέτοντας ένα ξυλαράκι κανέλλα και ένα μπουκάλι πορτό. Σερβίρεις σε παντς (το όνομα Καπνισμένος Επίσκοπος προέρχεται από το σχήμα του μπολ του παντς σαν μίτρα. Η πρώτη εμφάνισή του γίνεται στα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα του Κάρολου Ντίκενς το 1843. Ανάλογα με την προσθήκη του αλκοόλ διαφέρει και το όνομα: Smoking Cardinal με σαμπάνια και κρασί του Ρήνου, και Smoking Pope με κρασί Βουργουνδίας)
Ζεστό τσίπουρο με μέλι και Ρακόμελο (Ελλάδα, 1 άτομο)
Βάζεις στο μπρίκι 1 κρασοπότηρο τσίπουρο, ½ κουταλάκι ζάχαρη, 1 πρέζα κανέλα και 1-2 μοσχοκάρφια. Ανακατεύεις να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνεις σε ποτήρι που έχετε βάλει 1 κουταλιά μέλι. Με αντίστοιχο τρόπο γίνεται και το ρακόμελο: βάζεις στο μπρίκι 1 κρασοπότηρο κρητική ρακή, 1 πρέζα κανέλλα, 1-2 μοσχοκάρφια και 1 κουταλιά μέλι και ανακατεύεις. Προσοχή, σε σιγανή φωτιά γιατί οι αναθυμιάσεις της ρακής μπορεί να «αρπάξουν».
Από την Τατιάνα Οικονόμου. Πηγή: olivemagazine.gr