Λίγες δημιουργίες αντέχουν στο στροβίλισμα των κύκλων της μόδας όπως το καπιτονέ παλτό. Είναι ένα πανωφόρι που προσαρμόζεται το ίδιο εύκολα στις βόλτες στην εξοχή αλλά και στην υψηλή ραπτική και βασιλεύει μέχρι σήμερα ως ένα ξεχωριστόκομμάτι. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: καπιτονέ (quilting) είναι η διαδικασία ραψίματος δύο ή περισσότερων στρωμάτων υφάσματος ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύτερο στρώμα. H καπιτονέ ύφανση ξεκίνησε ως δήλωση στυλ περίπου τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν εθεάθηστα γιλέκα των ανδρών και στα μεσοφόρια των γυναικών.
Ξετυλίγοντας το νήμα της εμφάνισής του το ανιχνεύσαμε στα πρώτα σύνολα του σκι τη δεκαετία του ’30, ενώ τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 η καπιτονέ μεταξωτή ρόμπα των γυναικών (προοριζόταν μόνο για εσωτερική χρήση) αγαπήθηκε για την πλούσια υφή της. Ηταν ουσιαστικά ένα homewear κομμάτι, συνήθως σε παστέλ αποχρώσεις, που όμως δεν διαφέρει και πολύ από το φουσκωμένο σάλι που παρουσίασε η Φίμπι Φάιλο για τον οίκο Céline το Φθινόπωρο/Χειμώνα ’15-’16. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοκό Σανέλ υιοθέτησε το καπιτονέ εφέ πάνω στην εμβληματική τσάντα 2.55 και έκτοτε παραμένει το πιο χαρακτηριστικό μοτίβο του ομώνυμου οίκου. Το σχέδιο ρόμβου που παραπέμπει σε μορφή διαμαντιού εικάζεται ότι το εμπνεύστηκε από τα παράθυρα του Abbayed’Aubazine, του ορφανοτροφείου στο οποίο μεγάλωσε.
Το 1965 το καπιτονέ σακάκι έγινε κάτι σαν στολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων χάρη στον τότε σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Στιβ Γκούλιας, ο οποίος όταν μετακόμισε μετά τη συνταξιοδότησή του στην Αγγλία ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Εντνα μια επιχείρηση που πουλούσε καπιτονέ πανωφόρια με την ονομασία «Husky». Μια σχέση με την ιππική κοινότητα καλλιεργήθηκε όταν το ζευγάρι άνοιξε το κέντρο ιππασίας Husky και το brand έγινε ευρέως γνωστό χάρη στην πριγκίπισσα Aννα και τη βασίλισσα που ξεκίνησαν να φοράνε σακάκια Husky για ιππασία. Γρήγορα έγινε βασικό κομμάτι της χαλαρής αμφίεσης πολλών αριστοκρατών για τις αποδράσεις τους στην εξοχή. Η πρώτη εκδοχή του δημιουργήθηκε από συνθετικό πολυεστέρα για να προστατέψει από την υγρασία του βρετανικού καιρού, ενώ η καπιτονέ υφή μείωσε τον όγκο του σε αντίθεση με τον λιγότερο σικ συγγενή του, το puffer.
Το πρώτο βραβείο για την αναβίωση της καπιτονέ τάσης θα πρέπει να δοθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου ΒottegaVeneta, Ντάνιελ Λι, ο οποίος εφάρμοσε το εφέ και σε φούστες. Παρόμοια, οι οίκοι Dior, Moncler και Chanel εκδηλώνουν εδώ και αρκετές σεζόν ποικιλοτρόπως την αγάπη τους για τα υφάσματα με ραφές. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο παρομοίωσης με το πάπλωμα της κρεβατοκάμαράς σας, επιλέξτε σχέδια σε ουδέτερα χρώματα και tailored σιλουέτες. Τα καπιτονέ παλτό έχουν αγαπηθεί περισσότερο από τις μούσες του σκανδιναβικού στυλ, που ζώντας σε αρκετά ψυχρότερο κλίμα τα έχουν φορέσει με ευφάνταστους cool τρόπους αρκετά χρόνια πριν από το σημερινό τους momentum.
Και να που το 2020 τα καπιτονέ παλτό κατέκλυσαν με αξιοσημείωτη συχνότητα τις πασαρέλες και ανέβηκαν στο βάθρο του φετινού χειμώνα.