Ενώ γιορτάζουμε την εκλογή μιας γυναίκας στη θέση του αντιπροέδρου της Αμερικής για πρώτη φορά στην Ιστορία, χαιρόμαστε ακόμη τον απόηχο του Marie Claire Power Talk, του συνεδρίου για την ισότητα που εκατοντάδες χιλιάδες από εσάς παρακολούθησαν ζωντανά στις 13, 15 και 20 του περασμένου Οκτωβρίου μέσα από το marieclaire.gr, το protothema.gr και τα κοινωνικά μας δίκτυα. Οταν το δεύτερο κύμα της πανδημίας άρχισε να διαφαίνεται στον ορίζοντα, δράσαμε εγκαίρως δημιουργώντας ένα 100% online πρόγραμμα, ευτυχώς μια ανάσα πριν από την απαγόρευση κυκλοφορίας ώστε να χαρούμε τη φυσική παρουσία των συναρπαστικών ομιλητριών μας στο στούντιο που στήθηκε στον 9οόροφο του νέου κομψού ξενοδοχείου «AthensCapitalΜGallery» στο Σύνταγμα.
Εκεί, συνομιλώντας με γυναίκες που θαυμάζω και ακούγοντας τα δεδομένα, επιβεβαίωσα τους λόγους για τους οποίους κάνουμε, για 2η χρονιά, αυτό το συνέδριο: το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας, που είναι από τα πιο συμπεριληπτικά παγκοσμίως, δεν εφαρμόζεται. Η ισότητα υφίσταται σε μεγάλο βαθμό μόνο στα χαρτιά, αφού εξακολουθούμε να πληρωνόμαστε λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους μας για την ίδια εργασία, να επωμιζόμαστε πολλαπλάσιο οικιακό φορτίο από τους συντρόφους μας και να αναλαμβάνουμε παραδοσιακά τη φροντίδα αρρώστων και ηλικιωμένων. Είναι οι ανισότητες της καθημερινής ζωής, αυτές που συνεχίζονται από συνήθεια, κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια.
«Οι περισσότεροι ανάμεσά μας δεν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα ισότητας και γι’ αυτό μου αρέσει να τους βομβαρδίζουμε με στοιχεία ότι υπάρχει». Αυτό που είπε στο PowerTalk η Αρετή Γεωργιλή, Regional Leader του Lean in Hellas, περιγράφει ακριβώς και τη δική μου εμπειρία. Αλήθεια,πόσες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εφαρμόζουν ισότιμη πολιτική; Να ένα στοιχείο που θα ήθελα να μάθω τους επόμενους μήνες, για να μιλήσουμε για κάτι απτό και σχετικά εφαρμόσιμο. «Εξι Γενικές Γραμματείες εργάζονται αυτή τη στιγμή για την επίτευξη της ισότητας στο χώρο της εργασίας» μας είπε η Μαρία Συρεγγέλα, γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Είναι ενθαρρυντικό ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται για τα Εργασιακά θα υπάρχει πρόβλεψη για ειδική άδεια για φροντιστές των παιδιών ανεξαρτήτως φύλου, ενώ με χαρά άκουσα και για το diversity training σε εργοδότες και εργαζομένους, που, εκτός από ζητήματα φύλου, θα αφορά και ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ΑμεΑ.
Ωστόσο «μην περιμένεις ότι όλα θα φτιάξουν με 5 νόμους»: δεν θα μπορούσε να με βρίσκει εξίσου σύμφωνη και η έξω από τα δόντια, εμψυχωτική και απολύτως kick-ass (ας μου συγχωρήσει την αργκό) προτροπή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, της γυναίκας που φημίζεται για το ότι κάνει τις ιδέες πράξη και που μας έκανε την τιμή να ανοίξει το φετινό Power Talk. «Να έχουμε απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Τον σεβασμό δεν θα μας τον χαρίσουν με ποσόστωση. Θα τον κερδίσουμε».
Ηταν μια δύσκολη χρονιά το 2020 μα στις φωτεινές στιγμές του συγκαταλέγονται και μερικά αυτονόητα που έγιναν πράξη: στην Ελλάδα προτάθηκε και ψηφίστηκε γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στην Αμερική η Κάμαλα Χάρις είπε σε μικρά κορίτσια ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και για εκείνες στο μέλλον εάν το θελήσουν. Τον Οκτώβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της Αννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, μια πρόταση που δεν έχει φυσικά να κάνει με καμία ποσόστωση παρά μόνο με εμπειρία και ικανότητες. Ηταν υπέροχη συγκυρία, καθώς ήταν ήδη προγραμματισμένη η ομιλία της στο συνέδριο του Marie Claire, όπου μας θύμισε ότι «σε μια εποχή γεμάτη από σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, το όραμά μας πρέπει να είναι η δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών, κοινωνιών που δεν αφήνουν κανέναν στο περιθώριο».
Τις περισσότερες φορές οι νόμοι προηγούνται και οι κοινωνίες ακολουθούν. Και δεν αρκούν μόνο τα νέα γυναικεία πρότυπα, έχουμε ανάγκη και από νέα ανδρικά. Οπως αυτό του πετυχημένου δικηγόρου συζύγου της Κάμαλα, Νταγκ Εμχοφ, που στην ερώτηση του Marie Claire για το πώς λέγεται θεσμικά ο σύζυγος της αντιπροέδρου, απαντά χαλαρά και ακομπλεξάριστα, ότι είναι «απλά ο πρώτος τύπος που πήρε αυτή τη θέση. Εργάζομαι μέρα και νύχτα, 24/7, τρέχοντας μέσα από τοίχους, έρποντας στο γρασίδι για να τους βοηθήσω να νικήσουν”, είπε τις παραμονές των εκλογών. “Ο ρόλος μου είναι να είμαι εκεί για εκείνη, να την αγαπώ, να την στηρίζω, να συζητάω μαζί της και να την βοηθάω”. H εκλογή της Χάρις δεν στέλνει μήνυμα μόνο στα μικρά κορίτσια αλλά και στα μικρά αγόρια, ότι είναι ένας διαφορετικός κόσμος από αυτόν που οι πατεράδες και οι παππούδες τους μεγάλωσαν. Και ο κύριος Εμχοφ είναι μέρος αυτού.
(Editor’s letter, στο Marie Claire Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί)