Αν κι εσύ ανήκεις σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι τα μακαρόνια είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γραμμής σου και τ’ αποφεύγεις με κάθε τρόπο, τότε κάνεις λάθος και θα σου το αποδείξουμε…

Την εποχή που οι δίαιτες επικήρυσσαν τους υδατάνθρακες, τα ζυμαρικά ήταν από τα πρώτα θύματα που έπεφταν στη μάχη με τις θερμίδες. Κάποιοι τα απέφευγαν μανιωδώς, άλλοι αισθάνονταν τρομερές τύψεις κάθε φορά που υπέκυπταν σε μια λαχταριστή μακαρονάδα και κάποιοι έψαχναν να βρουν τρικ για να κάνουν τα μακαρόνια πιο “διαιτητικά”, με δημοφιλέστερο το ξέπλυμα των ζυμαρικών μετά το βράσιμό τους που έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνεται το άμυλο.

Σήμερα ευτυχώς, η μεγάλη τους αξία στη διατροφή μας έχει αναγνωριστεί και η θέση τους στο πιάτο μας έχει αποκατασταθεί πλήρως κι αν βρεθεί κάποιος φίλος να σου πει να κόψεις τα μακαρόνια για να χάσεις βάρος, δεν είναι φίλος σου! Για την ακρίβεια όποιο διαιτολόγο και αν συμβουλευτείς πια, δεν υπάρχει περίπτωση να σου ετοιμάσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να παραλείψει τα ζυμαρικά.

Η αλήθεια για την αγαπημένη μας τροφή είναι ότι δεν είναι καθόλου παχυντική από μόνη της. Τα 200γρ. ζυμαρικών -μία μερίδα δηλαδή- έχουν μόλις περί τις 180 θερμίδες! Αυτό που μπορεί να εκτοξεύσει το νούμερο στα ύψη είναι το βούτυρο, που πολλοί προσθέτουν αφού τα στραγγίξουν και φυσικά οι σάλτσες και γενικά τα υλικά που συνοδεύουν τη μακαρονάδα. Και πάλι, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρως τα ζυμαρικά σου τελείως σκέτα. Υπάρχει πάντα το τέλειο διαιτητικό “πάντρεμα” της μακαρονάδας με την ντομάτα ή συνδυασμό λαχανικών (χωρίς τυρί κατά προτίμηση) με μία τέτοια μερίδα να περιέχει 400 θερμίδες, όσο ένα ελαφρύ γεύμα.

 

5 μυστικά για light μακαρονάδες
* Μην παραβράζεις ποτέ τα ζυμαρικά γιατί γίνονται πιο δύσπεπτα.

* Τα al dente ζυμαρικά σε κρατούν μακριά από τσιμπολογήματα. Συγκεκριμένα, όταν βράζεις τα ζυμαρικά στους σωστούς χρόνους ο γλυκαιμικός τους δείκτης (που είναι έτσι κι αλλιώς μέτριος) είναι πιο χαμηλός, η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους δεν είναι μεγάλη και δεν πέφτει απότομα ώστε να έχεις σύντομα λιγούρες, άρα μένεις χορτάτος για περισσότερο.

* Τα ξαναζεσταμένα ζυμαρικά είναι λιγότερο παχυντικά! Τουλάχιστον έτσι δηλώνει η εκπομπή του BBC “Trust Me I’m A Doctor”. Μάλιστα, σύμφωνα με την Dr Denise Robertson του πανεπιστημίου του Surrey, ο οργανισμός αντιμετωπίζει τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδρογονάνθρακες. Παράλληλα, τα ξαναζεσταμένα μακαρόνια αυξάνουν κατά 50% λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο.

* Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, πέραν του ότι έχουν περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία σε σχέση με τα λευκά ζυμαρικά, σε κρατούν χορτάτο και για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα. Ό,τι πρέπει για τις περιόδους δίαιτας, δηλαδή.

* Η σωστή μερίδα είναι φίλος της γραμμής σου. Πολλοί κάνουν το λάθος να σερβίρουν τα ζυμαρικά σε βαθύ πιάτο ή σε τεράστιες ποσότητες, με αποτέλεσμα να τρώνε περισσότερο. Για να μη χάνεις τη μπάλα, υπολόγισε ότι μια κανονική μερίδα είναι 150 – 200γρ. και προτίμησε να τη σερβίρεις σε ρηχό πιάτο για να έχεις καλύτερη εικόνα της ποσότητας.

Τελικά να ξεπλύνω τα ζυμαρικά;
Είναι γεγονός ότι αν ξεπλένεις τα ζυμαρικά κάτω από το νερό της βρύσης μετά το βράσιμο τους θα απομακρυνθεί το άμυλο. Η πρακτική αυτή, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει τα ζυμαρικά σου πιο ελαφριά από άποψη θερμίδων, ενώ σίγουρα θα σου χαλάσει το αποτέλεσμα στο πιάτο, καθώς το άμυλο είναι απαραίτητο για να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: olivemagazine.gr 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below