Τίποτα δεν συγκρίνεται με το φρέσκο σπιτικό ψωμί αλλά δεν επιδίδονται όλοι σε ζυμώματα και ψησίματα γιατί θεωρούν ότι είναι περίπλοκη και δύσκολη η διαδικασία παρασκευής του, κάτι που δεν ισχύει για όλα τα είδη ψωμιού.
Το ψωμί είναι το διασημότερο και πιο συνηθισμένο από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του ανθρώπου από την αρχαιότητα, σε σημείο που συμβολίζει την ίδια τη ζωή. Δύσκολο να σκεφτούμε άλλο τρόφιμο με τα ίδια χαρακτηριστικά. Για πολλούς λαούς, μάλιστα, το ψωμί έχει ιδιαίτερη σημασία στη θρησκεία και την κουλτούρα τους. Πέρα από όλα αυτά όμως, αποτελεί και μέγιστη γαστρονομική απόλαυση. Το άρωμά του γεμίζει το σπίτι και δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση θαλπωρής. Η υφή και η γεύση του γεμίζουν το στόμα και ενθουσιάζουν τις αισθήσεις. Μπορείς να το φτιάξεις και χωρίς προζύμι και να γίνει εξίσου νόστιμο και μάλιστα να είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ!
Το πιο εύκολο ψωμί
Ανακατεύεις με σπάτουλα σε ένα μπολ 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 1 κουτ. γλυκού μέλι, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 μπουκάλι μπίρα. Ομογενοποιείς και μεταφέρεις σε λαδωμένη φόρμα του κέικ (30εκ.). Πασπαλίζεις με σουσάμι ή ηλιόσπορο και ψήνεις για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Κι άλλη μία για εύκολα ψωμάκια!
Σε μια λεκάνη, ζυμώνεις 280γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 175 ml ξινόγαλα, 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας μπέικιν, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, ¾ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική, 125γρ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος. Μόλις ομογενοποιηθεί η ζύμη τη χωρίζεις σε ατομικά ψωμάκια. Δεν χρειάζεται φούσκωμα. Σε 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, είναι έτοιμα.
Οι νόστιμες προσθήκες και τα… εναλλακτικά ψωμιά
Αν θέλεις πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις στη ζύμη ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Τυρί, ξηρούς καρπούς, καραμελωμένο κρεμμύδι, μπέικον, ποικιλία μπαχαρικών και μυρωδικών. ψιλοκομμένες πιπεριές. Επίσης, αν χρησιμοποιήσεις μπίρα, μπορείς να αλλάξεις τον τύπο που θα βάλεις στη συνταγή σου. Μια σκούρα για παράδειγμα με φρουτένιες νότες θα δώσει ένα απίστευτο αποτέλεσμα.
Σε… φόρμα χωρίς γλουτένη: Μπορείς επίσης, αντί στην κλασική μακρόστενη φόρμα να χρησιμοποιήσεις μικρά αντικολλητικά φορμάκια για να φτιάξεις μικρά ψωμάκια. Αν μάλιστα βουτυρώσεις τη φόρμα σου ελαφρά με βούτυρο γάλακτος, το αποτέλεσμα θα είναι πιο αρωματικό. Αν ωστόσο δεν αγαπάς τη γλουτένη, προτείνουμε να ψάξεις μια συνταγή με υλικά χωρίς γλουτένη και να αποφύγεις τους πειραματισμούς αν έχεις δυσανεξία.
Για τους vegan: Αν ακολουθείς αυστηρά φυτοφαγική διατροφή γνωρίζεις ότι για όλα μπορεί να βρεθεί ένα νόστιμο και θρεπτικό υποκατάστατο. Αντί για βούτυρο γάλακτος δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε φυτικό άλειμμα της επιλογής σας.
Χωρίς ζάχαρη: Μπορείς να παραλείψεις τη ραφιναρισμένη κρυσταλλική ζάχαρη από τη συνταγή σου και να την αντικαταστήσεις με μέλι, στέβια σε υγρή μορφή ή σιρόπι αγαύης.
Πηγή: olivemagazine.gr