Η ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων «Selfish» του PoChien Chen έρχεται να μας δείξει τις εφιαλτικές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος από πλαστικά, αλλά και πώς αυτά καταλήγουν στο τέλος στο δικό μας πιάτο.
Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την αλόγιστη χρήση πλαστικών και το πώς αυτά επιβαρύνουν δραματικά το περιβάλλον, ενώ οι κυβερνήσεις λαμβάνουν συνεχώς μέτρα για τον περιορισμό ή ακόμη και την εξάλειψη της χρήσης τους. Μία ταινία κινουμένων σχεδίων έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει πάνω στο θέμα, δείχνοντας σε λιγότερο από 3 λεπτά τις τραγικές επιπτώσεις της ρύπανσης με πλαστικό.
Στην ταινία Selfish το σκηνικό στήνεται μέσα σε ένα εστιατόριο σούσι, όπου ο σεφ μέσα από ένα σωρό φρέσκα ψάρια τραβάει ένα μπουκάλι απορρυπαντικού, ένα μπουκάλι νερού και μερικά πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσεως και με αυτά αρχίζει να ετοιμάζει πιάτα με σούσι, με κινήσεις όμοιες με φιλετάρισμα ψαριών και ψιλοκόψιμο άλλων υλικών. Τα «εφιαλτικά» πιάτα που προκύπτουν στο τέλος, σερβίρονται σε 3 πελάτες από το ζωικό βασίλειο που τα κοιτούν τρομοκρατημένοι και απελπισμένοι, ενώ την ίδια στιγμή στο βάθος του εστιατορίου ένας άνθρωπος απολαμβάνει ένα κανονικό πιάτο σούσι με ρύζι και σολομό.
Βέβαια, η ταινία δεν περιορίζεται στο να δείξει ότι «ταΐζουμε» τα θαλάσσια όντα με πλαστικά τη στιγμή που εμείς απολαμβάνουμε κανονικό φαγητό. Ακολουθούν στοιχεία και νούμερα που παρουσιάζουν τόσο τη σημερινή κατάσταση των ωκεανών και τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην άγρια ζωή, όσο και τις ποσότητες πλαστικού που εντοπίζονται στα ψάρια και στα θαλασσινά και τις οποίες, καταναλώνουν επίσης όσοι τα τρώνε. Με άλλα λόγια, ό,τι πετάμε στη θάλασσα, το βρίσκουμε στη συνέχεια στο πιάτο μας!
Η μικρού μήκους ταινία έχει ήδη λάβει, μεταξύ άλλων, το βραβείο «Best Animation» στο φετινό Borrego Springs Film Festival, το βραβείο «Best Animation» στο 2020 Ocean City Film Festival, καθώς και το βραβείο «Best Animated Micro Film» στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Όρεγκον.
Πηγή: olivemagazine.gr