Ξέρατε ότι ο θυμός μπορεί να είναι ένα καλό συναίσθημα όταν χρησιμοποιείται σωστά; Με αυτόν τον τρόπο το ρητό ” προσπάθησε πάντα να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων” ποτέ δεν είχε τόσο νόημα. Ο θυμός έχει αρνητική φήμη έναντι άλλων συναισθημάτων και σχεδόν πάντα οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι θα ήμασταν καλύτεροι εάν δεν υπήρχε καθόλου ο θυμός. Αλλά αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όλα τα συναισθήματα είναι κατάλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν βιώνονται σε σωστά επίπεδα.
Ο θυμός δεν είναι απλώς μια επιθετική αντίδραση, ο κύριος ρόλος του είναι συχνά η παροχή πληροφοριών που μας επιτρέπουν να αλληλεπιδρούμε καλύτερα με τον κόσμο και με τον εαυτό μας. Ακόμη και ο θυμός μπορεί να έχει πολύτιμες ιδιότητες και όταν έρχεται σε ήπια έως μέτρια ένταση, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής μας και του κόσμου γύρω μας.
Εδώ θα βρείτε δέκα καλούς λόγους για να θυμώσετε με ευεργετικό τρόπο:
1. Ο θυμός προάγει την επιβίωση
Για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας ενάντια σε έναν εχθρό, από τον κίνδυνο ή να προστατευτούμε από την επιθετικότητα, ο θυμός ενεργοποιείται αυτόματα και με πολύ θετικό και σωστό τρόπο, μας κάνει να αντιδράσουμε γρήγορα και δυνατά για εμάς.
2. Αυξάνει την επίγνωση της αδικίας
Θυμώνουμε συχνά όταν στερούμαστε τα δικαιώματά μας ή όταν αντιμετωπίζουμε προσβολές, έλλειψη σεβασμού, αδικία ή εκμετάλλευση. Αυτός ο τύπος θυμού μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στην κοινωνία και να μειώσει την κακή συμπεριφορά.
3. Βοηθά στην κάλυψη των αναγκών σου
Τα άτομα που βιώνουν και εκφράζουν σωστά τον θυμό τους είναι πολύ πιο πιθανό να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και να ελέγξουν το πεπρωμένο τους, αντίθετα από εκείνα που καταλήγουν να καταστέλλουν τον θυμό τους. Το συναίσθημα σχετίζεται με μια βαθιά ανάγκη για έλεγχο και για να προστατεύσουμε αυτό που είναι δικό μας. Φέρει ένα αίσθημα ευθύνης και όχι αδυναμίας.
4. Ενθαρρύνει και ενεργοποιεί την επίλυση προβλημάτων
Σε καθημερινές καταστάσεις, ο θυμός χρησιμεύει ως μια θετική δύναμη για να υπερασπιστούμε αυτά που πιστεύουμε και να βρούμε δημιουργικά λύσεις στις προκλήσεις και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Εάν τα πράγματα δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι και πρέπει να αλλάξουν, ο θυμός σας ζητά να κάνετς κάτι και σας παρακινεί να βρςίτε λύσεις γρήγορα.
5. Βοηθά στην επίτευξη στόχων
Ο θυμός ζητά να αναζητήσουμε επιθυμητούς στόχους και ανταμοιβές. Όταν δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, ο θυμός εκλύεται και δείχνει ότι έχουμε ξεφύγει από τους στόχους μας. Ο θυμός προσπαθεί να εξαλείψει αυτό που μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες μας, αλλά είναι κάτι που μας ενεργοποιεί και μας οδηγεί να αναλάβουμε δράση για την επίτευξη των στόχων μας. Παραδόξως, αυτό δημιουργεί αισιοδοξία.
6. Προστατεύει τις αξίες και τις πεποιθήσεις
Ο θυμός χρησιμεύει ως κοινωνικός και προσωπικός δείκτης, αλλά και ως ρυθμιστής αξίας που ενεργοποιείται όταν οι αξίες μας δεν είναι σε αρμονία με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο, μας κάνει να γνωρίζουμε τις βαθιές πεποιθήσεις μας και τι υποστηρίζουμε. Επιχειρεί επίσης να διορθώσει τις αποκλίσεις και να αναλάβει δράση για να αλλάξει καταστάσεις (ή πεποιθήσεις) προκειμένου να ευθυγραμμίσει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε με τις αξίες μας.
7. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο διαπραγμάτευσης
Ο θυμός οδηγεί σε απάντηση σε συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις. Αναγκάζει τους άλλους να ξανασκεφτούν τις θέσεις τους σε σχέση με αυτό που υπoστηρίζουμε εκείνη τη στιγμή.
8. Προστατεύει από οδυνηρά συναισθήματα
Παρόμοια με τους αμυντικούς μηχανισμούς, ο θυμός χρησιμεύει επίσης στην προστασία από τον πόνο, μια κατάσταση, ένα συναίσθημα, όπως η απόρριψη, η εγκατάλειψη, η έλλειψη αγάπης: πράγματα που θεωρούνται σχεδόν αφόρητα.
9. Θέτει όρια
Ο θυμός σας βοηθά να ανακαλύψετε τα όριά σας και να τα επικοινωνήσετε.
10. Προωθεί την αυτογνωσία
Ο θυμός σας δίνει μια εικόνα για τον εαυτό σας εμβαθύνοντας για να κατανοήσετε την πηγή του. Είναι επίσης ένας αποτελεσματικός δείκτης αποτυχιών και ελλείψεων. Εάν αναλυθεί εποικοδομητικά, οι στάσεις κατά τη διάρκεια ισχυρών συναισθημάτων και περιόδων ευερεθιστότητας μπορούν να οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη.