Η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο θέμα του Photoshop, το Ισραήλ το έκανε το 2012, αλλά είναι καλό το γεγονός ότι βλέπουμε όλο και περισσότερες χώρες να ασχολούνται με τα πρότυπα ομορφιάς όπως προβάλλονται από τα μέσα. Το πρόστιμο για όσους το παρακάνουν είναι 37,500 ευρώ ή 30% κράτηση από τις διαφημίσεις.
Μελέτες έχουν δείξει πως οι Γαλλίδες είναι υπερβολικά αδύνατες. Ο νέος αυτός νόμος έχει σκοπό να αλλάξει τα πρότυπα ομορφιάς. Σύμφωνα με την πρώην Υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Marisol Touraine, «Το να εκθέτουμε τα νέα παιδιά σε μη ρεαλιστικά πρότυπα οδηγεί στην χαμηλή αυτοεκτίμηση, και μπορεί να επηρεάσει την υγεία και ειδικά στο σημείο που συνδέεται με τη συμπεριφορά.»
Άμεσο αποτέλεσμα αυτού του νόμου, είναι πως ένα από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία στον κόσμο, το Getty δεν δέχεται πλέον ρετουσαρισμένες φωτογραφίες μοντέλων, βάση συμβολαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του National Association of Anorexia Nervosa and Associated Disorders το 47% των κοριτσιών μεταξύ 10 και 18 νιώθει πίεση ως προς το να χάσει βάρος από τα περιοδικά. Το 69% των ιδίων ηλικιών έχει τη δική του οπτική στο τι σημαίνει «το τέλειο σώμα» το οποίο καθορίζεται από τα μοντέλα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Διατροφικό Διαταραχών της Αμερικής, 30 εκατ Αμερικανοί πολίτες έχουν υποφέρει από κάποια διατροφικη διαταραχή σε κάποια φάση της ζωής τους.
Η fashion βιομηχανία φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του αυτή την πραγματικότητα καθώ και οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας φαίνεται να εγκαταλείπουν το size zero και τα υπερβολικά αδύνατα μοντέλα στις πασαρέλες. Μια έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που ασχολούνται με το modeling είναι υπερβολικά λιπόβαρες.
H καθηγήτρια του Kingston University Λονδίνου, που διδάσκει το μάθημα «Διαφορετικότητα στη Μόδα» Caryn Franlyn δηλώνει σχετικά με την ποικιλία στο χώρο της μόδας «Στόχος είναι να αφυπνήσουμε την επόμενη γενιά δημιουργικών ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά, ώστε να πάρουν ανάλογες αποφάσεις σχετικά με την προβολή του γυναικείου σώματος. Αυτό σημαίνει πως όσοι περισσότεροι παίρνουμε θέση και εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις, τόσο το καλύτερα για τις κόρες μας.»
Ένας άλλος νόμος που πέρασε στη Γαλλία τον Μάιο 2017, απαιτεί τα μοντέλα να περνάνε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και οι γιατροί που τις εξετάζουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μάζα σώματος των κοριτσιών.
Πηγή: davidairey.com