Τα καλοκαιρινά πράσινα φασολάκια γίνονται και πρώτης τάξεως σάλτσα για ζυμαρικά. Θα αγαπήσεις αυτή τη συνταγή που εντοπίσαμε στο olivemagazine.gr.
Υλικά
500γρ. ταλιατέλες
300γρ. φρέσκα φασολάκια στρογγυλά, καθαρισμένα
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, σε μέτριους κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, σε φετάκια
500γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ ματσάκι φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
¼ ματσάκι φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύεις καλά όλα τα υλικά και βάζεις τη σάλτσα στο ψυγείο μέχρι να σερβίρεις.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι (ιδανικά σε γουόκ) ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρεις το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, προσθέτεις το σκόρδο και συνεχίζεις το σοτάρισμα για μισό λεπτό ακόμα. Ρίχνεις τα φασολάκια και ανακατεύεις για 4-5 λεπτά, μέχρι να βραχούν από το λάδι και να γυαλίσουν.
Προσθέτεις τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό. Ανακατεύεις καλά, σκεπάζεις το τηγάνι και χαμηλώνεις τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή). Αφήνεις να βράσει για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια και να πήξει η σάλτσα.
Βράζεις τις ταλιατέλες αλ ντέντε (1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας) χωρίς να τις στραγγίξεις και με μια τσιμπίδα τις μεταφέρεις λίγες-λίγες στο τηγάνι με τα φασολάκια. Ανακατεύεις ελαφρά και αφήνεις στη φωτιά για 1-2 λεπτά ακόμη. Απλώνεις σε κάθε πιάτο από 1-2 κουτ. σούπας σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζεις με λίγη πάπρικα, ραντίζεις με μερικές σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και σερβίρεις.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση