Όσο ο Tom Hanks και η Rita Wilson βρίσκονται στο αγαπημένο τους νησί στην Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κυκλοφόρησε στην Apple Tv -έκανε πρεμιέρα στις 10 Ιουλίου- η νέα ταινία του ηθοποιού. Ο 64χρονος σταρ δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένος που το Grayhound (Η μάχη του ατλαντικού) κυκλοφόρησε μέσω της πλατφόρμας και όχι στις αίθουσες αλλά αναμφισβήτητα είναι μια από τις πιο ωραίες του ταινίες. Βασίζεται μάλιστα σε ένα από τα βιβλία του Cecil Scott Forester που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις Οξύ, με τον τίτλο “Ο καλός ποιμένας”.
Η εκπληκτική ανάπτυξη του χαρακτήρα και της πλοκής κρατούν το ενδιαφέρον αμείωτο, σ’ ένα κλασικό πολεμικό μυθιστόρημα από έναν πραγματικό μετρ του είδους. Ψυχρός και απόμακρος αλλά με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, ο αντιπλοίαρχος Τζορτζ Κράους διορίζεται καπετάνιος ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού εν μέσω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ευθύνη να βαραίνει στις πλάτες του, προσπαθώντας να ξεχάσει τον αποτυχημένο του γάμο και την ως τώρα στάσιμη καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό, θα ηγηθεί μιας μοίρας Συμμαχικών πλοίων που αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν μια εμπορική νηοπομπή από τη μια πλευρά του Ατλαντικού ως την άλλη.
Το μυθιστόρημα εκδόθηκε πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με τον τίτλο “The good Shepherd” και σηματοδοτεί το πρώτο σενάριο του Tom Hanks μετά την “Περίπτωση Λάρι Κράουν” (2011). Ο χολιγουντιανός σταρ αγάπησε τόσο το βιβλίο που θέλησε να αναλάβει την κινηματογραφική του μεταφορά ενώ ανέλαβε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
“Ίσως το πιο συναρπαστικό βιβλίο μετά το ‘Ο γέρος και η θάλασσα του Χέμινγουεϊ'” αναφέρει ο Guardian για το βιβλίο “Ο καλός ποιμένας” ενώ οι New York Times το χαρακτηρίζουν “γρήγορο και καθηλωτικό”.
Cecil Scott Forester
Ο Cecil Louis Troughton Smith, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν από τους πιο παραγωγικούς και πολυδιαβασμένους συγγραφείς του 20ου αιώνα που αναδείχθηκε, κυρίως, ως συγγραφέας βιβλίων δράσης και περιπέτειας με θαλασσοπόρους καθώς και για το μυθιστόρημα “Η βασίλισσα της Αφρικής” που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τζον Χιούστον το 1951 με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Χέπμπορν.
Κανείς δεν γνώριζε ότι είχε γράψει ένα σκληρό ηθογραφικό, αστυνομικό μυθιστόρημα το 1935, σε μια περίοδο της ζωής του που τον απασχολούσε η συγγραφή σεναρίων για το Χόλιγουντ και ότι αυτό θα έπεφτε στην αφάνεια και θα εντοπιζόταν σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο 68 χρόνια αργότερα. Αυτό το χαμένο χειρόγραφο, το οποίο βρέθηκε το 2003, είναι το “Pursued” και εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά τον Νοέμβριο του 2011.
Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1899, μεγάλωσε στο Λονδίνο και αρκετά χρόνια αργότερα, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μετεγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ δουλεύοντας για το βρετανικό Υπουργείο Πληροφοριών. Έφυγε από τη ζωή το 1966.