“Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο” ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρεζ επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να τερματιστούν οι συρράξεις και οι διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις», που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου 2020, καταδεικνύει ότι ο αναγκαστικός εκτοπισμός επηρεάζει στις μέρες μας πάνω από το ένα τοις εκατό ολόκληρης της ανθρωπότητας -1 άτομο στα 97- με όλο και λιγότερους ξεριζωμένους να καταφέρνουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τα 79,5 εκατομμύρια στα τέλη του 2019. Είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει δει ποτέ η Ύπατη Αρμοστεία.
Η Έκθεση τονίζει επίσης ότι οι προοπτικές να τελειώσουν γρήγορα τα δεινά των προσφύγων ολοένα και λιγοστεύουν. Τη δεκαετία του ’90, κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες κατά μέσο όρο ήταν σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 385.000 περίπου, που σημαίνει ότι η αύξηση των εκτοπισμένων σήμερα ξεπερνά κατά πολύ την εύρεση λύσεων.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων συγκεντρώσαμε 5+1 προσωπικότητες που υπήρξαν πρόσφυγες και ίσως να μην το ήξερες.
Αριστοτέλης Ωνάσης
Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη. Δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας καπνεμπόρων. Η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας του εξασφάλισε άνετα παιδικά χρόνια αλλά αυτό έμελλε να αλλάξει με τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο πατέρας του φυλακίστηκε και η επιχείρησή του περνά σε τουρκική ιδιοκτησία. Σε ηλικία 16 ετών ήρθε στην Ελλάδα σαν πρόσφυγας από τη Μικρασιατική καταστροφή αφού είχε δει τον αγαπημένο του θείο να απαγχονίζεται από τους Τούρκους. Στην αρχή,όπως και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, έμενε σε άθλιες συνθήκες. Στην πορεία της ζωής του μετανάστευσε στην Αμερική.
Albert Einstein
Ήταν Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής. Είναι ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας και από πολλούς θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και όλων των εποχών. Ο κάτοχος Νόμπελ φυσικός έφυγε από τη Γερμανία το 1933, για να πάει στις ΗΠΑ και να αποφύγει τους Ναζί. “Θέλω να ζω σε μία χώρα όπου βασιλεύουν η πολιτική ελευθερία, η ανοχή και η ισότητα όλων των πολιτών” είχε πει ο ίδιος.
Freddie Mercury
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και πιο χαρισματικούς τραγουδιστές όλων των εποχών και είναι γνωστός για την φανταχτερή του περσόνα στη σκηνή και το τεσσάρων οκτάβων εύρος φωνής του. O frontman των Queen γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της Αφρικής. Μετά από μια επανάσταση που ξέσπασε στο νησί, το 1964, ο τραγουδιστής και η οικογένειά του μετανάστευσαν στο Λονδίνο. Εκείνος ήταν ακόμα έφηβος.
Ιman
Η Iman Mohamed Abdulmajid, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Η αγαπημένη σύζυγος του αείμνηστου David Bowie είδε τη ζωή της να ανατρέπεται εξαιτίας των πολιτικών ασταθειών στη χώρα της. Η οικογένεια του τοπ μόντελ ανήκε σε οικογένεια χαμηλής οικονομικής τάξης αλλά οι γονείς της όμως, παρά τα οικονομικά προβλήματα έκαναν τα πάντα για να σπουδάσει. Σε ηλικία τεσσάρων την έστειλαν εσώκλειστη σε οικοτροφείο όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας. Όταν το 1986 ξέσπασε επανάσταση στη Σομαλία, το μετέπειτα τοπ μόντελ από κόρη πρέσβη -εν τω μεταξύ ο πατέρας της έγινε πρέσβης της Σομαλίας στη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα η οικονομική τους κατάσταση να αλλάξει- έγινε πρόσφυγας. Η οικογένεια για να σωθεί, εγκατέλειψε τη χώρα μέσα σε ένα φορτηγάκι. Οδήγησαν μέχρι τα σύνορα με την Κένυα και αργότερα αναγκάστηκαν να συνεχίσουν με τα πόδια.
Marlene Dietrich
Η χολιγουντιανή σταρ ξεκίνησε την καριέρα της στη Γερμανία, τη χώρα της καταγωγής της, γύρω στο 1920. Έφυγε από εκεί το 1930 για να πάει στο Χόλιγουντ όταν οι Ναζί απέκτησαν δύναμη. Πήρε και την αμερικάνικη υπηκοότητα και διασκέδαζε τα συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. “Η Αμερική με πήρε στην αγκαλιά της όταν δεν είχα πια μια χώρα σαν πατρίδα, η οποία να αξίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό” δήλωσε αργότερα στη ζωή της.
Sigmund Freud
Ήταν Αυστριακός ιατρός, φυσιολόγος, ψυχίατρος και θεμελιωτής της ψυχανάλυσης. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους πλέον βαθυστόχαστους αναλυτές του 20ού αιώνα που μελέτησε και προσδιόρισε έννοιες όπως το ασυνείδητο, την απώθηση και την παιδική σεξουαλικότητα. Ο διάσημος ψυχοθεραπευτής έφυγε από την Αυστρία και εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, μετά την εισβολή των Ναζί.