Τη στιγμή που οι συναυλίες και τα φεστιβάλ βρίσκονται στον αέρα και οι καλλιτέχνες αντιδρούν, όλοι ανησυχούν για την επόμενη μέρα.  Σήμερα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία από καλλιτέχνες που κατέβηκαν στο Σύνταγμα με μάσκες, για τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κλάδο η πανδημία του κορονοϊού. Παρ’όλα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες και ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, που διαβάσαμε πριν από λίγες ημέρες, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα για τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους από το χώρο του Πολιτισμού οι οποίοι βάλλονται πολλαπλά, να δει με ποιον τρόπο μπορούν να πραγματοποιηθούν κάποιες παραστάσεις έστω σε ανοιχτούς χώρους, να γλυτώσει, εν ολίγοις, τα χειρότερα. Οι συσκέψεις στη Μπουμπουλίνας είναι, όπως μαθαίνουμε, απανωτές όπως και οι συναντήσεις με εκπροσώπους του χώρου του Πολιτισμού οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Σε αυτές μάλιστα αναφέρθηκε στην τριτολογία του στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως “εξετάζεται η κατανομή του ΕΣΠΑ και πως καταβάλλονται ειδικές προσπάθειες ώστε να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα». Παρότι δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί ενδελεχώς ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν έστω τα στοιχειώδη.

Ωστόσο πριν από λίγο, ο γνωστός καλλιτέχνης Φοίβος Δεληβοριάς, εξέφρασε την απόγνωσή του μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ;

Δυστυχώς, αγαπητοί φίλοι, το πιο μαύρο σενάριο των φόβων μας επιβεβαιώθηκε.

Τίτλοι τέλους για τους συνθέτες-στιχουργούς.

Κανείς από τους ανθρώπους που ξέρω και ξέρετε δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Οι συνθέτες και οι στιχουργοί δεν δίνουν συναυλίες ως γνωστόν, άρα η καταστροφή τους είναι θέμα ημερών.

Κι εμείς που δίναμε, δεν μπορούμε με όποια καλή προαίρεση αυτό το καλοκαίρι (και μάλλον για ένα χρόνο και περισσότερο από τώρα) να τις κάνουμε γιατί πέραν του υγειονομικού κινδύνου, δεν βγαίνουν με τίποτα οικονομικά. Κάντε τους λογαριασμούς και θα το δείτε. Δεν μιλάω καν για τους νέους τραγουδοποιούς οι οποίοι θα συνθλιβούν.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν.

Είμαι απελπισμένος και για μένα και την οικογένειά μου και για όλους μας. Δούλεψα μια ζωή πληρώνοντας πάντα τους φόρους μου και χωρίς να πάρω ποτέ ούτε ένα ευρώ από το κράτος. Την πρώτη φορά που -λόγω καταστροφής- χρειάζομαι ένα σχέδιο από αυτό για να μην καταστραφώ, αυτό με πολεμά.

Στη συνέντευξη ειπώθηκε κάποια στιγμή: «δεν έχει σημασία που δεν είχαμε στο πρόγραμμά μας τίποτα για τον Πολιτισμό: εκλεγήκαμε και θα εκλεγούμε πάλι». Τι νόημα είχε αυτή η φράση;Έχουν δηλ. ήδη ζυγίσει την απώλεια του τραγουδιού και των ανθρώπων του από το εθνικό γίγνεσθαι; Σκέφτηκα ότι κάτι ίσως παρανόησα εγώ.

Αυτό όμως που παρανοήθηκε σίγουρα είναι το εξής: ο Σταύρος Ξαρχάκος χρησιμοποίησε σε πρόσφατο κείμενό του τη λέξη «επαίτες» ειρωνικά, για να εξηγήσει πώς αντιμετωπιζόμαστε από τους ιθύνοντες όταν ζητάμε να μας δουν ως επαγγελματίες. Και όμως δόθηκε η εντύπωση -σε κυβερνητική συνέντευξη τύπου- πως ο ίδιος αυτοαποκαλείται «επαίτης» και «κάνει κακό στον κλάδο». Θα αλλάξουν και οι έννοιες λοιπόν, στη νέα εθνική σελίδα που ανοίγεται μετά το οριστικό τέλος του τραγουδιού;

Θα προχωρήσουμε σε καθολικές απαγορεύσεις των έργων μας, θα το κάνουμε μεγάλη είδηση στο εξωτερικό που -εν αντιθέσει με εδώ- όλοι οι Οργανισμοί Πνευματικών Δικαιωμάτων ενισχύθηκαν μέσα στην πανδημία. Είναι η έσχατη λύση απελπισίας στην οποία μας οδηγούν.

Οι άνθρωποι του τραγουδιού στήριξαν -χωρίς ποτέ να το κάνουν θέμα- πολλούς ανθρώπους στην καταστροφή τους. Σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για τη δική σας στήριξη.

Θα τη χρειαστούμε έμπρακτα και τις επόμενες μέρες: αν δεν ανακοινωθεί άμεσα κάτι για την ενίσχυση των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων, θέλουμε να μας βοηθήσετε όλοι στην μαζική απαγόρευση των τραγουδιών μας. Και σε όποιο άλλο μέτρο προστασίας της ζωής μας -μαζικές μηνύσεις κλπ- αποφασίσουμε.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below