Μετά από ένα μήνα lockdown είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άνθρωπος που δεν έχει βαρεθεί στο σπίτι του (σημαντική λεπτομέρεια, να έχει σπίτι), που δεν του έλειψαν οι δικοί του άνθρωποι, αλλά και που να ελπίζει ότι λίαν συντόμως η υποχρεωτική κοινωνική αποστασιοποίηση θα μοιάζει ένα κακό όνειρο που είδαμε κάποτε.
Οι ειδικοί έχουν καταστήσει σαφές και επανειλημμένα τονίζουν πως η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας δε σημαίνει ότι μπορούμε να συνωστιζόμαστε, ούτε σε εξωτερικούς χώρους. Όσο για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ως οδηγία το πιο πιθανό είναι να μας συνοδεύσει ως το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. Τουλάχιστον αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και κυρίως να μη γινόμαστε έρμαια των fake news.
Παρόλα αυτά, και συγκεκριμένα παρά τους επιβεβαιωμένους θανάτους από κορωνοϊό και τις αποδείξεις πως όλα αυτά δεν είναι κάποιου είδους ενορχηστρωμένη παγκόσμια προσπάθεια για να γίνουμε σπιτόγατοι ή να μας φάνε οι εξωγήινοι ή να κυριαρχήσουν στον κόσμο κατσαρίδες, υπάρχει κόσμος που με σημαία του το εγώ του και τον ωχαδερφισμό απειλεί τη δημόσια υγεία και δεν τηρεί πια καραντίνα και κοινωνική αποστασιοποίηση. Τους έχεις σίγουρα στο περιβάλλον σου.
Σεβαστό αν θέλεις να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία και να μην τους πεις απολύτως τίποτα. Τα περι ανίκητης βλακείας είναι γνωστά. Σε περίπτωση που όμως, θεωρείς ότι υπάρχει νόημα να τους αντιμετωπίσεις -ίσως επειδή νοιάζεσαι και για τους ίδιους, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο, τότε οπλίσου υπομονή και εφάρμοσε τα παρακάτω 5 βήματα:
1. Μέθοδος ενσυναίσθηση
Πριν ξεκινήσεις με αυτό που θέλεις να πεις, ξεκίνα έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού σου από που προέρχονται και κάνε στον εαυτό σου τρεις απλές ερωτήσεις:
α. Γιατί αισθάνονται έτσι;
β. Γιατί πιστεύουν αυτό που πιστεύουν;
γ. Γιατί κάνουν αυτό που κάνουν;
Οπότε, με τις απαντήσεις που σου έδωσες ως εφόδια, κάνε τους να καταλάβουν ότι τους νιώθεις. Πες κάτι του στυλ: “Είχα κι εγώ την ίδια αντίδραση με σένα, ήξερα πως είναι είναι πρόβλημα αλλά δεν πίστευα ότι έπρεπε να ανησυχήσω μέχρι να αρρωστήσει σοβαρά ο τάδε. Και μετά όλα άλλαξαν για μένα”.
2. Να θυμάσαι πως οι άνθρωποι δεν είναι λογικά όντα
Τα facts μπορεί μην πουν τίποτα σε πολλούς, ούτε καν οι στατιστικές οι ίδιες. Όσο και να θεωρούμε ότι η λογική μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα έμβια όντα, λειτουργούμε βάσει συναισθήματος. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο το καλύτερο. Κοινώς, η επίκληση στο συναίσθημα μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική.
3. Πρόσεξε τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις
Προσπάθησε το μήνυμα που θα περάσεις να είναι θετικό και όχι βασισμένο στην καταστροφολογία. Είναι διαφορετικό να πεις “είμαι ασφαλής στο σπίτι” και “προστατεύω ζωές” από τα “είμαι κολλημένος στο σπίτι” ή “τηρώ την καραντίνα”. Η δε επιθετικότητα, δε βοήθησε ποτέ κανέναν.
4. Εστίασε λιγότερο στο πώς ο ιός επηρεάζει ένα άτομο και περισσότερο στο πώς η πλειοψηφία το ίδιο άτομο
Άσε στην άκρη τα συμπτώματα και επικεντρώσου στις πράξεις που θα οδηγήσουν μία κοινωνία να αντιμετωπίσει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο. Είναι αρκετοί ακόμη που συγκρίνουν τον κορωνοϊό με τη γρίπη και αυτή είναι μία επικίνδυνη σύγκριση, διότι στην προκειμένη τώρα τον αποκωδικοποιούμε.
5. Χρησιμοποίησε αληθινές ιστορίες με επιχειρήματα
Λίγο να ψάξεις στο διαδίκτυο θα βρεις και αληθινές ιστορίες, αλλά και μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Μπορεί επίσης να αναφερθείς σε πρόσωπα που βρίσκονται στο δικό σου περιβάλλον και έχουν επηρεαστεί οικονομικά.