Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Παρίσι εκατομμύρια τουρίστες. Γεμίζουν τους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τα αξιοθέατα και τα πολιτιστικά μνημεία. Επισκέπτονται τα μουσεία, τρώνε στα εστιατόρια ή απολαμβάνουν μερικά ποτήρια κρασί, αράζουν στα καφέ ή περιμένουν στην ουρά για να αγοράσουν μπαγκέτες. Όλα αυτά για να επιστρέψουν αργά το βράδυ στο ξενοδοχείο τους, έπειτα από μια τελευταία βόλτα στον Πύργο του Άιφελ.
Το πρωί, η γαλλική πρωτεύουσα ξυπνάει νωρίς. Οι Γάλλοι πηγαίνουν για τζόκινγκ κατά μήκος της Μονμάρτης. Στο τέλος του δρόμου συναντούν την Βασιλικής της Ιερής Καρδιάς (Sacré-Cœur) η οποία κοιτά με επιβλητικότητα την υπόλοιπη πόλη.
Η πανδημία έκανε όμως και το Παρίσι… να “κλείσει”. Η Γαλλία είναι πέμπτη σε σειρά κατάταξης στον αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού. Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Η χώρα ακολουθεί αυστηρά μέτρα από τον Μάρτιο. Το ίδιο και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.
Βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για ψώνια πρώτης ανάγκης, έχοντας φυσικά τη βεβαίωση μετακίνησης στην τσέπη τους. Διαφορετικά θα πληρώσουν πρόστιμο.
Περιμένουν στις ουρές των σούπερ μάρκετ, που σε πολλές περιπτώσεις τα ράφια τους αδειάζουν αμέσως, ακολουθώντας την οδηγία για 2 μέτρα απόσταση. Οι πινακίδες άλλωστε γύρω τους δεν τους αφήνουν πολλά περιθώρια να ξεχαστούν. Επιμένουν όμως να κατεβαίνουν από τα σπίτια τους για να κάνουν τις αγορές τους αντί να τις κάνουν online.
Κατά τα άλλα οι ιστορικοί δρόμοι του Παρισιού, οι πλατείες και τα μνημεία όπως είναι η Αψίδα του Θριάμβου, όπου συναντιούνται οι λεωφόροι Champs-Élysées και Grande Armée και η Rue Royale έχουν ερημώσει.
Κατά μήκος του Σηκουάνα κυκλοφορούν μόνο περιστέρια. Η θέα προς τον Πύργο του Άιφελ από το Trocadéro είναι ανεμπόδιστη, χωρίς τους συνηθισμένους τουρίστες που συνωστίζονται για μία φωτογραφία. Παντού επικρατεί μια ησυχία.
Το βράδυ, μέσα σε αυτή την ησυχία συνεχίζει να φωτίζει και ο Πύργος του Άιφελ. Ρίχνει το φως του στο Παρίσι υπεθυμίζωντας, ίσως, το μήνυμα των ημερών: Restez shez vous.