Το να μαθαίνεις συνέχεια καινούργια πράγματα και μάλιστα εξαιρετικά εύκολα, είναι μια από τις πιο αξιοσημείωτες ικανότητες που χρειάζεσαι για να πετύχεις στον εργασιακό τομέα, τον 21ο αιώνα. Σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα, η ικανότητα να μαθαίνεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται μια αναγκαιότητα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεσαι να σε έχει προικίσει η φύση για να μάθεις κάτι νέο, ακόμα κι όταν έχεις μια καριέρα πλήρους απασχόλησης. Πολλοί polymaths (άνθρωποι που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς) – όπως ο Charles Darwin, ο Leonardo da Vinci και ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός Richard Feynman – έχουν ισχυριστεί ότι δεν έχουν εξαιρετική φυσική νοημοσύνη.
Όλοι μπορούμε να ενσωματώσουμε μια νέα δεξιότητα στην καθημερινότητά μας – απλά χρησιμοποιούμε τα σωστά εργαλεία ή εφαρμόζουμε αυτά που μαθαίνουμε σωστά. Σχεδόν ο καθένας μπορεί να μάθει ο,τιδήποτε – με τη σωστή τεχνική.
Οι καλύτερες προσεγγίσεις μάθησης μπορούν να κάνουν τη διαδικασία ευχάριστη. Το κλειδί για την ταχεία απόκτηση δεξιοτήτων δεν είναι περίπλοκο. Αν σκοπεύεις να μάθεις μια νέα δεξιότητα για να βελτιώσεις την καριέρα σου, ορισμένες από αυτές τις συνήθειες μπορεί σου φανούν χρήσιμες.
1. Οι “σούπερ-μαθητές” διαβάζουν πολύ
Η ανάγνωση είναι πολύ καλή άσκηση για το μυαλό μας. Μας δίνει την ελευθερία να περιπλανηθούμε στην έκταση του χώρου, του χρόνου, της ιστορίας και να προσφέρουμε μια βαθύτερη άποψη των ιδεών, των εννοιών, των συναισθημάτων και του σώματος της γνώσης. Διαβάζοντας βιβλία έχεις την ευκαιρία να αναπτύσσεις, να αλλάξεις και να δημιουργείς νέες συνδέσεις και διαφορετικά μοτίβα ανάλογα με τον τύπο του υλικού που διαβάζεις. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι διαβάζουν πολύ.
Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους προτιμούν την ανάγωνση διαφόρων βιβλίων στον ελεύθερο χρόνο τους – δεν βλέπουν την ανάγνωση ως αγγαρεία αλλά ως ευκαιρία για τη βελτίωση της ζωής, της σταδιοδρομίας και των επιχειρήσεων. Ο Elon Musk μεγάλωσε διαβάζοντας δύο βιβλία την ημέρα, σύμφωνα με τον αδελφό του. Ο Bill Gates διαβάζει 50 βιβλία ετησίως. Ο Mark Zuckerberg διαβάζει τουλάχιστον ένα βιβλίο κάθε δύο εβδομάδες. Ο Warren Buffett ξοδεύει πέντε με έξι ώρες την ημέρα διαβάζοντας πέντε εφημερίδες και 500 σελίδες εταιρικών εκθέσεων.
2. Οι “σούπερ-μαθητές” θεωρούν τη μάθηση ως μια ευχάριστη διαδικασία
Η μάθηση είναι ένα ταξίδι, μια ανακάλυψη νέων γνώσεων. Είναι μια απολαυστική δια βίου διαδικασία – ένα αυτοκατευθυνόμενο και αυτο-ρυθμιζόμενο ταξίδι της ανακάλυψης. Η κατανόηση οποιουδήποτε θέματος, ιδέας ή νοοτροπίας απαιτεί όχι μόνο την έντονη παρατήρηση αλλά και τη θεμελιώδη και συνεχή περιέργεια. “Ένα ταξίδι μάθησης είναι μια συλλογή εκπαιδευτικών περιουσιακών στοιχείων, επίσημων και άτυπων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση δεξιοτήτων για έναν συγκεκριμένο τομέα”, γράφει η Sonia Malik της IBM. Η μάθηση είναι μια επένδυση που συνήθως αποφέρει στον εαυτό μας αυξημένα κέρδη.
3. Υιοθετούν μια νοοτροπία εξέλιξης
“Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν θα είναι αυτοί που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μάθουν, να ανακαλύψουν, να ερευνήσουν”, υποστηρίζει ο Alvin Toffler, συγγραφέας, φουτουριστής και επιχειρηματίας, γνωστός για τα έργα του που συζητούν τις σύγχρονες τεχνολογίες.
Η ανάγκη της εξέλιξης ή η προσαρμόσιμη νοοτροπία μπορεί να σε βοηθήσει να εστιάσεις περισσότερο στους πιο επιθυμητούς στόχους στη ζωή σου. Μπορεί να επηρεάσει τα κίνητρά σου και θα μπορούσε να σε κάνει πιο εύκολα να αδράξεις ευκαιρίες για να μάθεις και να αναπτύξεις τις ικανότητές σου. Δίνεται η ικανότητα να διατηρείς το μυαλό σου ανοιχτό, να αποκτήσεις πολύπλευρη γνώση, με σκοπό να την εφαρμόσεις όταν είναι απαραίτητο στη ζωή και τη σταδιοδρομία σου.
4. Οι “σούπερ-μαθητές” διδάσκουν σε άλλους τι γνωρίζουν
Η διδασκαλία όσων ξέρεις σε άλλους είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μάθεις και να θυμάσαι νέες πληροφορίες. Οι ψυχολόγοι την αποκαλούν “πρακτική ανάκτησης”. Είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους δημιουργίας ισχυρής μνήμης. Μάθε διδάσκοντας σε κάποιον ένα θέμα με απλούς όρους, ώστε να μπορείς να εντοπίσεις γρήγορα τις τρύπες στις γνώσεις σου. Πρόκειται για ένα ψυχικό μοντέλο που σχεδιάστηκε από τον διάσημο φυσικό Richard Feynman. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις, να επεξεργάστεις, να διατηρήσεις και να θυμάσαι πληροφορίες είναι να τα μαθαίνεις κατά το ήμισυ και μετά να προσπαθείς να τα διδάξεις σε άλλους. Παράδειγμα, αντί να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο, προσπάθησε να διαβάσεις το 50% και προσπάθησε να θυμηθείς, να μοιραστείς ή να γράψεις τις βασικές ιδέες που έχεις μάθει πριν προχωρήσεις.
5. Οι “σούπερ-μαθητές” φροντίζουν το μυαλό τους
Κρατώντας τον εγκέφαλο σου υγιή, το κρατάς παράλληλα αιχμηρό. Αυτό που κάνεις ή δεν κάνεις για τον εγκέφαλό σου μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο καταγράφει, επεξεργάζεται και ανακτά πληροφορίες. Όλοι θέλουν να ζήσουν μια δραστήρια ζωή όσο το δυνατόν περισσότερο. Και αυτός ο στόχος εξαρτάται από την ισχυρή υγεία του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προτιμάς πολλά τρόφιμα που σχετίζονται με την επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής – βατόμουρα, λαχανικά (φυλλώδη πράσινα – κάλτσα, σπανάκι, μπρόκολο), δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, όσπρια και τέλος υγιή ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο) . “Τα οπωροκηπευτικά καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την ηλικία και προκαλεί φθορά στα εγκεφαλικά κύτταρα”, λέει ο Δρ Gary Small, καθηγητής ψυχιατρικής και γήρανσης.
6. Κάνουν ολιγόλεπτα διαλείμματα
Το διάλειμμα είναι σημαντικό για να διατηρηθεί οτιδήποτε επιλέγεις να μάθεις. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η λήψη σύντομων διαλειμμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τα πράγματα και ακόμη και να βελτιώσεις το ποσοστό διατήρησης. “Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνεις συχνή επανάληψη, όταν μαθαίνεις κάτι νέο για να αποτυπωθεί στο μυαλό. Αντ ‘αυτού, διαπιστώσαμε ότι η ανάπαυση είναι το κλειδί για αποτελεσματική μάθηση”, δήλωσε ο Λεονάρντο Γ. Κοέν, M.D., Ph.D., ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού.