Μια μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανέλυσε τα αποτελέσματα 27 ξεχωριστών μελετών που εξέταζαν την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων ευγνωμοσύνης στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είχαν, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένα αποτελέσματα. «Εδώ και αρκετά χρόνια, ακούμε ότι η αναζήτηση τρόπων για να αυξήσουμε την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για κάτι, μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και υγιείς με διάφορους τρόπους. Όταν, όμως, το ζήτημα είναι αν κάποιος επωφελείται από τέτοιες παρεμβάσεις στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, φαίνεται η αξία τους είναι μάλλον περιορισμένη», αναφέρει ο David Cregg, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής ψυχολογίας.
Ο ίδιος πραγματοποίησε τη μελέτη με την αναπληρώτρια καθηγήτρια, Jennifer Cheavens και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο Journal of Happiness Studies. Στη δημοσίευσή τους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο παρεμβάσεις ευγνωμοσύνης που συνιστώνται συχνότερα:
Η πρώτη είναι η άσκηση «Τρία Καλά Πράγματα», σύμφωνα με την οποία, στο τέλος κάθε ημέρας, το κάθε άτομο σκέφτεται τρία πράγματα που πήγαν καλά κατά τη διάρκειά της, τα καταγράφει και αυτά αντανακλώνται στη διάθεσή του.
Η δεύτερη είναι η «επίσκεψη ευγνωμοσύνης», σύμφωνα με την οποία το άτομο γράφει ένα ευχαριστήριο γράμμα σε κάποιον που έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή του και του το διαβάζει πρόσωπο με πρόσωπο.
Οι 27 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση καλούσαν τους 3.675 συμμετέχοντες να κάνουν είτε τη μία είτε την άλλη άσκηση είτε κάτι παρόμοιο. Σε πολλές μελέτες, οι συμμετέχοντες που δεν έκαναν παρεμβάσεις ευγνωμοσύνης συγκρίθηκαν με ανθρώπους που έκαναν μεν κάτι παρόμοιο, ωστόσο ήταν άσχετο με την ευγνωμοσύνη, όπως π.χ. αντί να γράψουν αυτά για τα οποία ένιωθαν ευγνώμονες, έγραφαν το πρόγραμμα των μαθημάτων τους.
Όπως αποδείχθηκε, η παρέμβαση ευγνωμοσύνης δεν ανακούφιζε περισσότερο το άγχος και την κατάθλιψη από την φαινομενικά άσχετη δραστηριότητα. Σαν εναλλακτική λύση, οι επιστήμονες συνέστησαν στους ανθρώπους να δοκιμάσουν θεραπείες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για το άγχος και την κατάθλιψη, όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι βοηθητικό για τους ανθρώπους με συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους να τους λένε απλώς να είναι πιο ευγνώμονες για τα καλά πράγματα που τους συμβαίνουν. «Ίσως τέτοιου είδους παρεμβάσεις, από μόνες τους, να μην είναι αρκετά ισχυρές ή οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πλήρη υλοποίησή τους όταν αισθάνονται κατάθλιψη και άγχος», σχολιάζει ο Δρ. Cregg.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα από την επίδειξη ευγνωμοσύνης ή τη χρήση παρεμβάσεων ευγνωμοσύνης, καθώς σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι τέτοιες παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση των σχέσεων.
Πηγή: ygeiamou.gr