Τα λουλούδια ανθίζουν, οι μελισσούλες ενισχύουν τις πτήσεις τους πάνω από αυτά, η μέρα μεγαλώνει, ο κόσμος ερωτεύεται περισσότερο και η διάθεση ανεβαίνει. Ναι, εκτός αν έχουμε άνοιξη με κορωνοϊό, όπως αυτή που διανύουμε τώρα.
Παραδοσιακά, η άνοιξη ως εποχή κουβαλάει τη φήμη του φυσικού τονωτικού σε όλα τα επίπεδα και σε αυτήν δεν είναι λίγοι εκείνοι που επαναποθέτουν τις ελπίδες τους για να έρθουν καλύτερες ημέρες κυριολεκτικά και μεταφορικά όσο η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει την επέλασή της. Είναι όμως όντως σύμμαχός μας στη μάχη με τον Covid-19;
To πιο αισιόδοξο σενάριο θέλει τον καλό καιρό που φέρνει συνήθως μαζί της η άνοιξη να κάνει πιο δύσκολη την εξάπλωση του κορωνοϊού. Και για όσους είναι αρκετά τυχεροί ώστε να εξακολουθούν να έχουν την υγεία τους, ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει περισσότερη παρηγοριά. Όπως υποστηρίζει η συμπεριφορική επιστήμονας του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Katherine Milkman η οποία μελέτησε τα παραπάνω, «η αρχή της άνοιξης γενικά μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο ενεργοί, δραστήριοι και κινητοποιημένοι- είναι η επονομαζόμενη «ημερομηνία νέου ξεκινήματος. Ως εκ τούτου, μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο συνδεδεμένοι με το παρελθόν. Αυτή η αποσύνδεση μας δίνει την αίσθηση πως ότι κι αν κάναμε χάλια στο παρελθόν, μπορούμε να το φτιάξουμε τώρα. Ίσως ο παλιός σου εαυτός να απέτυχε να κόψει το κάπνισμα ή να ξεκινήσει μια ρουτίνα γυμναστικής, αλλά ο νέος εαυτός σου μπορεί να το κάνει».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, βοηθάει στο να εστιάσουμε στη «μεγαλύτερη εικόνα», η οποία μας κάνει να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στους στόχους μας. Είτε κάποιος ανησυχεί για την υγεία, τα οικονομικά ή τα επαγγελματικά του, την τηλεργασία ή τη διαδικτυακή εκπαίδευση από το σπίτι και στεναχωριέται για πράγματα που δε μπορεί να κάνει λόγω καραντίνας, το εν λόγω «φαινόμενο» μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στους στόχους μας. «Έχουμε δει ότι επηρεάζει τα πάντα, από τις αποφάσεις σχετικά με την άσκησή μας μέχρι την αποταμιεύσεις των συνταξιούχων», επεσήμανε. Πέρα όμως από τις επιστημονικές θέσεις, η άνοιξη είναι εκείνη που μπορεί θεωρητικά να μας στερεί μία ώρα ύπνου, όμως μας χαρίζει αντ’ αυτού περισσότερο φως, που ακόμα και από το μπαλκόνι μας το έχουμε περισσότερη ανάγκη. Ο δε ύπνος μας, έχει αποδειχθεί πως είναι ποιοτικότερος κατά τη διάρκειά της.
Στα συμπτώματα κατάθλιψης που ενδεχομένως να έχουν αυξηθεί λόγω καραντίνας συμπεριλαμβάνονται η χαμηλή διάθεση, η κούραση, ο -περισσότερος από το φυσιολογικό και κακός- ύπνος και η έντονη επιθυμία για υδατάνθρακες. Η άνοιξη ευτυχώς, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά απέναντί τους. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεθαρρέψουμε και να «σπάσουμε» την καραντίνα, καθώς προέχει η προστασία της υγείας όλων. Οι περιορισμένες έξοδοι δεν πρέπει να αυξηθούν με πάτημα την καλοκαιρία, αλλά να ενισχύουν την υπομονή και την προσμονή μας για τις καλύτερες ημέρες που θα επιστρέψουν σε κάποια στιγμή.