Μπορεί τα Χριστούγεννα να πέρασαν, αλλά τα εορταστικά τραπέζια όχι. Έχουμε ακόμη καλέσματα για τις υπόλοιπες γιορτές που έρχονται. Έτσι ακόμη αναζητούμε ένα εορταστικό μενού, που θα αποτελείται από πολύχρωμες συνταγές, εύκολες και γευστικές. Θέλουμε επίσης ποικιλία στις υφές. Και αυτό γίνεται ακόμη για όσους είναι vegan!
Απλά το μόνο που χρειάζεται είναι μια μικρή δόση φαντασίας και καλά συστατικά για ένα κομψό και γκουρμέ γεύμα που καλύπτει τις ανάγκες ενός vegan. Μην πανικοβληθείς στην κουζίνα: υπάρχουν νόστιμες εναλλακτικές λύσεις, από το ορεκτικό πιάτο μέχρι και το επιδόρπιο, για να υιοθετήσεις μια vegan διατροφή, διατηρώντας πάντα τη νοστιμιά στα ύψη.
Ποια είναι τα συστατικά που θα πρέπει να βρίσκονται στο πάγκο σου;
Η επιλογή ενός vegan τραπεζιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις Χ σε όλα τα παραδοσιακά εδέσματα των Χριστουγέννων. Η λίστα του supermarket θα έχει απλά “υποκατάστατα” με λιγότερες κακές θερμίδες, ίδια γεύση με τα “originals” και με περισσότερη θερμιδική αξία.
Ορεκτικό
1. Τερίν vegan με μανιτάρια και καπνιστό τοφού
Άτομα: 4
Προετοιμασία: 20min
Ψήσιμο: 10min
Υλικά:
125 g καπνιστού τοφου
200 ml γάλα σόγιας
100 g μανιτάρια
50 g μαργαρίνης
50 ml λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 g άγαρ-άγαρ (φυτική ζελατίνι)
1 κουταλιά της σούπας μείγμα 4 μπαχαρικών ή ότι μπαχαρικά θέλετε
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 αλάτι κουταλακιού
Προετοιμασία
1. Σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε τα μανιτάρια για 5 λεπτά σε τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι.
2. Ανακατέψτε το καπνιστό τόφου με τα μανιτάρια, τη μαργαρίνη, το αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι και το λευκό κρασί.
3. Σε μια κατσαρόλα, βγάλτε το γάλα σόγιας, το άγαρ-άγαρ, τα μπαχαρικά και το πιπέρι και το αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό.
4. Προσθέστε αυτό το μείγμα στο μπλέντερ και ανακατέψτε ξανά μέχρι να γίνει πουρές.
5. Ρίξτε τα πάντα σε ένα βάζο και τοποθετήστε τα σε δροσερό μέρος. Περιμένετε τουλάχιστον 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα (έτσι ώστε να πήξει αρκετά).
2. Vegan καπουτσίνο
Άτομα: 4
Προετοιμασία: 10min
Ψήσιμο: 15min
Υλικά:
200 ml κρέμας σόγιας
250 g μανιτάρια
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200 ml ζωμό λαχανικών
αλάτι και πιπέρι
φρέσκα βότανα (σχοινόπρασο, μαϊντανός, κ.λπ.)
Προετοιμασία
1. Πλύνετε, καθαρίστε και κόψτε τα μανιτάρια.
2. Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια. Όταν γίνουν ημιδιαφανή, προσθέστε τα μανιτάρια και συνεχίστε το μαγείρεμα για 10 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
3. Ανακατέψτε τα μανιτάρια με 100ml κρέμας σόγιας, στη συνέχεια προσθέστε σταδιακά το ζωμό μέχρι την επιθυμητή ποσότητα σούπας. Σερβίρετε σε ποτήρια.
4. Ανακατέψτε γρήγορα την υπόλοιπη κρέμα σόγιας, τοποθετήστε την στην κρέμα μανιταριών και, στη συνέχεια, σερβίρετε αμέσως, με μερικά ψιλοκομμένα βότανα.
Κυρίως πιάτο
1.Ραβιόλια από καπνιστό τόφου, butternut και φασκόμηλο σε ζωμό σαφράν
Άτομα: 4
Προετοιμασία: 45min
Ψήσιμο: 35min
Υλικά:
100 g καπνιστό τόφου
325 g butternut
2 κουταλιές της σούπας. ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
1 κουταλιά του γλυκού φασκόμηλο
1 κουταλιά του γλυκού λευκό miso
αλάτι και πιπέρι
1 πακέτο φύλλων ραβιόλι
Ζωμός:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 καρότο
1/2 πράσο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
λίγο σαφράν
1 λίτρο νερού
Προετοιμασία
1. Σε ένα τηγάνι, τηγανίζετε για 5 λεπτά με χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά butternut, το λάδι και το καπνιστό tofu θρυμματισμένο. Προσθέστε βότανα, miso και 150 ml νερό και μαγειρέψτε για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
2. Τοποθετήστε ένα φύλλο ραβιόλι σε ένα χαρτόνι, βρέξτε τις άκρες, βάλτε 1 κουταλιά της σούπας μείγμα γεμίζοντας στο κέντρο. Καλύψτε με ένα δεύτερο φύλλο και συγκολλήστε τις άκρες καλά. Ανανεώστε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
3. Σε μια κατσαρόλα, σοτάρετε για λίγα λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία το ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά και στη συνέχεια ρίχνετε το λευκό κρασί. Καλύψτε τα με ζεστό νερό και βράστε τα για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
4. Σερβίρετε τα ραβιόλια σε βαθιά πιάτα και καλύψτε τα με το ζωμό που σιγοβράζει.
2. Φωλιές με καπνιστό τόφου
Άτομα: 6
Προετοιμασία: 10min
Ψήσιμο: 25min
Υλικά:
200 γραμμάρια καπνιστής σόγιας tofu
6 φωλιές σφολιάτας
100 g μανιτάρια
100 g καστανιάς
2 μικρά κρεμμύδια
250 ml σόγιας
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι & πιπέρι
Προετοιμασία
1. Τσιγαρίστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα λαδωμένο τηγάνι μέχρι να γίνει ημιδιαφανές. Προσθέστε το tofu, τα μανιτάρια και τα κάστανα που είχαν προηγουμένως κοπεί.
2. Σε μια κατσαρόλα, ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιολάδο με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά τη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει παχύ. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
3. Προσθέστε τη σάλτσα στο προηγούμενο μείγμα.
4. “Περάστε” τις φωλιές με αυτό το μείγμα και ψήστε για 15 λεπτά στους 180 ° C.
Επιδόρπιο
1. Τρούφες σοκολάτας με φουντούκια
Άτομα: 4
Προετοιμασία: 20min
Ψήσιμο: 10min
Υλικά:
50 ml κρέμας σόγιας
200 γρ. μαύρη σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
15 ολόκληρα φουντούκια
2 μεγάλες χούφες θρυμματισμένων φουντουκιών
Προετοιμασία
1. Σε μια μπαιν-μαρί, χτυπάμε τη σοκολάτα με το λάδι και την κρέμα σόγιας. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για 15 λεπτά.
2. Σχηματίζετε μικρές μπάλες με την παλάμη του χεριού σας και βάλτε ένα ολόκληρο φουντούκι στο κέντρο της κάθε μπάλα.
3. Επαλείψτε κάθε τρούφα με θρυμματισμένα φουντούκια και στη συνέχεια τοποθετήστε τες στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο να το σερβίρετε.
2. Vegan cake με μπαχαρικά
Άτομα: 8
Προετοιμασία: 10min
Ψήσιμο: 35min
Υλικά:
200 ml γάλα σοκολάτας σόγιας
150 γραμμάρια αλεύρι σίτου
100 γραμμάρια αλεύρι σίκαλης
50 γραμμάρια άσπρη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας σκόνη σοκολάτας
100 ml σιροπιού σφενδάμου
5 γραμμάρια μελάσσα
3 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1½ κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, καλά κοπανισμένος
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, σε σκόνη
Προετοιμασία
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
2. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά.
3. Σε ένα δεύτερο μπολ, αναμίξτε τα υγρά συστατικά. Προσθέστε το μίγμα του πρώτου μπολ και ανακατέψτε για να ομογενοποιήσετε το τελικό μείγμα.
4. Ρίξτε το σε ένα προ-λαδωμένο ταψί κέικ και ψήστε για περίπου 35 λεπτά.