Όταν μου προτάθηκε να μιλήσω σε αυτό το συνέδριο, η αρχική μου αντίδραση ήταν: «Αποκλείεται!». Αυτή είναι συνήθως η αυτόματη αντίδρασή μου σε νέες ευκαιρίες. Πηγάζει από μια ενοχλητική εσωτερική φωνή που με αμφισβητεί, από τον φόβο ότι δεν είμαι αρκετά καλή, ότι θα αποτύχω. Αυτό που είναι απελπιστικό είναι ότι αυτή η φωνή δυναμώνει όταν κάτι είναι σημαντικό για μένα». Ετσι επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία της στο συνέδριο του Marie Claire, η αυστραλέζικης καταγωγής δικηγόρος, αποκαλύπτοντας την «αδύναμη» πλευρά του εαυτού της στο ακροατήριο, θέλοντας να εξηγήσει γιατί συχνά οι γυναίκες απορρίπτουν θέσεις στην καριέρα τους που απαιτούν έκθεση και εξωστρέφεια.
Δείτε τι είπε στην κάμερα του Marie Claire και στην Γαλάτεια Λασκαράκη, λίγο πριν εμφανιστεί στο συνέδριο The Power Trip στο Cape Sounio Grecotel Exclusive Resort.
H Γουάιτινγκ δεν δίστασε να αφηγηθεί τη δική της ιστορία: την εποχή που μετακόμιζε από τη μια χώρα στην άλλη, όμως, κάνοντας πάντα μια δουλειά που δεν την έβγαζε από τη ζώνη ασφαλείας της, μέχρι που ο προϊστάμενός της τής πρότεινε να αναλάβει έναν ανώτερο ρόλο, να διοικεί μια ομάδα ανθρώπων. Στην αρνητική απάντησή της να το αναλάβει επειδή δεν είχε καμία τέτοια εμπειρία διοίκησης, εκείνος της αντιπρότεινε: «Αντί να επικεντρώνεσαι σε αυτά που δεν ξέρεις ή σε αυτά που νομίζεις ότι δεν μπορείς να κάνεις, συγκεντρώσου σε εκείνα που ξέρεις και μπορείς. Ζήτα εκπαίδευση, συμβουλές και υποστήριξη. Η Γουάιτινγκ τα κατάφερε εξαιρετικά και μετά από μια σειρά προαγωγών ήρθε η πρόταση για τη θέση της Global head Inclusion and Diversity, «κάτι που και πάλι δεν ήταν στον τομέα εξειδίκευσής μου και πολλά επίπεδα πιο ψηλά σε ιεραρχία, ταυτόχρονα όμως ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τις αξίες και το πάθος μου για ισότητα και συγκεκριμένα με την αναγνώριση, την υποστήριξη και την απελευθέρωση των δυνατοτήτων γυναικών και κοριτσιών. Δεν γινόταν να την απορρίψω», κατέληξε η Μελίσα μιλώντας στο ακροατήριο του Power Trip στην Αθήνα.
«Oι καλές προθέσεις δεν είναι αρκετές, χρειάζονται έργα», τόνισε απαντώντας σε ερώτησή μας για τις έμφυλες διακρίσεις στον χώρο εργασίας. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, σε έκθεσή του για το 2018 προέβλεψε ότι, με βάση τους σημερινούς ρυθμούς προόδου, θα χρειαστούν 202 χρόνια για να κλείσει οριστικά το μισθολογικό κενό μεταξύ των δύο φύλων, παγκοσμίως. ΣτηνPhilipMorrisInternational όμως, αυτό είναι ήδη παρελθόν. «Τον περασμένο Μάρτιο γίναμε η πρώτη εταιρεία που απέκτησε τη διεθνή πιστοποίηση EQUAL-SALARY από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα EQUAL-SALARY, έπειτα από έναν εξαντλητικό ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των μισθολογικών μας πρακτικών. Αυτή η ανεξάρτητη, εξωτερική πιστοποίηση επιβεβαιώνει ότι η Philip Morris International προσφέρει ίση αμοιβή για όμοια εργασία όπου και αν δραστηριοποιείται – από εδώ, στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής μας, της Παπαστράτος, έως την Αργεντινή, την Αίγυπτο, την Ινδονησία και πολλά άλλα μέρη. Δραστηριοποιούμαστε σε πάνω από 90 χώρες παγκοσμίως και η πιστοποίηση EQUAL-SALARY τις καλύπτει όλες.
«Σε αυτή τη διαδικασία προς ένα καλύτερο μέλλον οι εταιρείες χρειάζονται την παρουσία γυναικών σε νευραλγικές θέσεις», λέει η Γουάτινγκ και συμπληρώνει: «Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι οργανισμοί με ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων είναι πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο δημιουργικότητας και απόδοσης». Τόνισε μάλιστα ότι οι γυναικείες ικανότητες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας: «Καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, τις αυξανόμενες προσφυγικές κρίσεις, την πόλωση, την ανισορροπία πλούτου και ευημερίας, χρειαζόμαστε περισσότερους ηγέτες (άνδρες και γυναίκες) που να έχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνήθως αποδίδονται στις γυναίκες: κατανόηση, συνεργασία, φροντίδα για τους συνανθρώπους και τον πλανήτη μας αντί για έλεγχο».
«Το “εμείς” είναι απαραίτητο γιατί την αλλαγή θα τη φέρουν μαζί άνδρες και γυναίκες που θα δουλεύουν με νέους τρόπους και έναν κοινό στόχο: να αλλάξουν τον κόσμο”, συνέχισε. “Η ισότητα των φύλων δεν είναι γυναικείο θέμα. Είναι θέμα σεβασμού».
Δείτε όλα όσα έγιναν στο MARIE CLAIRE POWER TRIP ΕΔΩ