1. TΟ ΑΛΚΟΟΛ Το τζιν αποτελεί την πιο εύκολη και safe επιλογή για το home bar μας. Αγαπάμε πολύ και την τεκίλα και το ρούμι, με τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε δροσιστικά κοκτέιλ για τους καλεσμένους μας. Ιδανικά, το τζιν το διατηρούμε στην κατάψυξη για άψογα παγωμένα gin & tonic.
2. THE MIXERS Πρώτο στα mixers δεν θα μπορούσε παρά να είναι το τόνικ. Το συνδυάζουμε με τζιν ή ακόμα και με τεκίλα για έναν πιο πρωτότυπο συνδυασμό (ιδανική αναλογία 1:3). Στο δικό μας home bar έχουμε πάντα και grapefruit soda, σιρόπι ζάχαρης (για daiquiris) και λικέρ πορτοκάλι (για margaritas).
3. THE BITTERS Τα bitters αποτελούν το «αλατοπίπερο» των κοκτέιλ, γι’ αυτό άλλωστε οι επαγγελματίες τα χρησιμοποιούν συχνά. Τα δικά μας αγαπημένα, ειδικά για το καλοκαίρι, είναι τα celery bitters, τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν γευστικά ένα Bloody Mary (με χυμό ντομάτας, λίγο tabasco, πιπέρι και χυμό από λεμόνι), αλλά και τα Island Fruit Bitters του Havana Club των οποίων 2 σταγόνες αρκούν για να μεταμορφώσουν ένα gin & tonic σε φανταστική εμπειρία.
4. TΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ Τα περισσότερα επαγγελματικά εργαλεία του μπαρ μπορούν να αντικατασταθούν και από everyday εξοπλισμό που όλοι έχουμε στην κουζίνα. Ένα home bar πρέπει να διαθέτει ένα σέικερ, ένα mixing glass και μια μεζούρα, ωστόσο μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε στη θέση τους αντίστοιχα ένα βαζάκι που κλείνει καλά, ένα ποτήρι και οποιαδήποτε μεζούρα υγρών διαθέτουμε.
5. ΤΑ ΠΟΤΗΡΙΑ Αγαπάμε τα coupe ποτήρια και τα χρησιμοποιούμε για daiquiris και margaritas! Αγοράζουμε όμορφα, ψηλά ποτήρια για τα gin & tonic και τις palomas και δεν ξεχνάμε τα κλασικά ποτήρια για Martini και Old Fashioned.
6. FOR THE LAZY GIRL Ένα κορίτσι που αγαπά τα κοκτέιλ ποτέ δεν είναι lazy! Εντυπωσιάζουμε τους καλεσμένους με ένα gin & tonic με έξυπνες γαρνιτούρες (από καρπούζι και πεπόνι μέχρι κεράσια και ντοματίνια) ή γεμίζοντας ένα όμορφο μπολ με παλαιωμένο ρούμι και προσθέτοντας 1 ανανά περασμένο στο blender, χυμό από 7 λεμόνια, 1 iced tea με γεύση ροδάκινο, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 μοσχοκάρυδο και 200 ml σιρόπι ζάχαρης. Σερβίρουμε σε ποτήρια ή φλιτζάνια γεμισμένα με πάγο.
7. FOR THE PARTY GIRL Η πρώτη εικόνα μετράει. Welcome punch: Σε ένα μπολ κόβουμε 1 ροζ γκρέιπφρουτ, 1 ανανά, 1 λεμόνι και 2 πορτοκάλια. Προσθέτουμε 6 γαρίφαλα, 1 κανέλα, 1 μπουκάλι τζιν και 1 μπουκάλι Porto. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες. Σερβίρουμε σε ποτήρια με πάγο, γαρνίρουμε με πεπόνι!
Από την Ελένη Νικολούλια και την Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφους, Difford’s Guide Greece