Μπορεί μία ταινία να πατάει με το ένα πόδι στα κόμικς και με το άλλο στο αφρικανικό φολκλόρ, να μιλάει για ισότητα και ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών, για φιλία μεταξύ των λαών, να δίνει αφορμή σε ένα κορίτσι να σκεφτεί ότι μπορεί να γίνει η πιο εφευρετική επιστήμων ή η πιο ατρόμητη πολεμίστρια; Και μπορεί μία ταινία να τα κάνει αυτά ενώ είναι μία εντυπωσιακή περιπέτεια με φαντασμαγορικά εφέ, σκηνές μονομαχιών και καταδίωξης που παντρεύει μύθους και παραδόσεις από το παρελθόν με τεχνολογία από το μέλλον; Η ταινία Black Panther μπορεί και το καταφέρνει και μάλιστα είναι χάρμα οφθαλμών και έχει και εξαιρετικό soundtrack (τι νέα, Kendrick Lamar;) την ίδια στιγμή.
Στο Black Panther της Marvel Studios συναντάμε ξανά τον T’Challa (Chadwick Boseman), που πρωτοείδαμε στο Ca[tain America: Civil War στο ίδιο υπερηρωικό σύμπαν. Μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά της Wakanda -ενός τεχνολογικά ανεπτυγμένου μα απομονωμένου Αφρικανικού κράτους- ο T’Challa επιστρέφει στην πατρίδα του για να πάρει τη θέση του στο θρόνο. Όμως τα σκοτεινά σημεία στο παρελθόν του πεθαμένου καλού βασιλιά έρχονται να καταπιούν το γιο του που προσπαθεί να κάνει το καλό και να προστατέψει όχι μόνο το λαό του, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Angela Bassett, Martin Freeman.
Αυτή είναι η πρώτη ταινία με πρωταγωνιστή μαύρο υπερήρωα (ο Black Panther είναι κυριολεκτικά άφθαρτος μέσα στη στολή του που είναι φτιαγμένη από ένα υλικό, το βιμπράνιο, που προήρθε από μετεωρίτη που προσγειώθηκε στην καρδιά της Αφρικής). Τη σκηνοθετεί ο εξαιρετικά ταλαντούχος Ryan Coogler, που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Joe Robert Cole.
Δεν είναι όμως μόνο ο πρώτος μαύρος υπερήρωας ούτε καν το all black cast που κάνει τη διαφορά. Είναι τα κορίτσια που πλαισιώνουν αυτό τον ήρωα, ισάξιές του όλες, μπορεί και καλύτερες από αυτόν: η πολεμίστρια Οκόγιε, η μικρή αδερφή Σούρι, που είναι διάνοια, το πρώην κορίτσι του και ίσως μέλλουσα σύζυγός του που δεν μένει στην ευμάρεια της δικής της χώρας, αλλά αγωνίζεται για τις συνθήκες ζωής των γυναικών σε ολόκληρο τον Τρίτο Κόσμο.
Πρωταγωνιστούν μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες νέους μαύρους ηθοποιούς, κάποιοι από αυτούς παιδιά μεταναστών από την Κένυα, τη Νιγηρία και τη Ζιμπάπουε: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, η βραβευμένη το 2014 με Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου Lupita Nyong’o, Winston Duke, ο υποψήφιος για Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου φέτος (στο Get Out) Daniel Kaluuya, η Letitia Wright, στο ρόλο ενός αντίστοιχου tech freak Tony Stark ή και ενός Q από τον James Bond αν προτιμάτε -η ταινία εξάλλου έχει Bond ατμόσφαιρα όταν βγαίνει από τα σύνορα του αφρικανικού κράτους που είναι το βασικό σκηνικό της- και η απίστευτα επιβλητική Danai Gurira, στο ρόλο μίας αξέχαστης μαύρης Αμαζόνας, ενός θηλυκού ατρόμητου δαίμονα που καταφέρνει να υπερασπίζεται το σωστό και να σπάει τους κανόνες όταν πρέπει.
Τα 700 κοστούμια υπογράφει η Ruth E. Carter και κατασκευάστηκαν με υφάσματα και αξεσουάρ από υφάσματα που η ίδια βρήκε αφού σάρωσε καταστήματα και αγορές από την Γκάνα μέχρι το Λος Άντζελες. Οι κρίκοι που φοράει στο λαιμό της η Danai Gurira (στο ρόλο της αρχιστράτηγου Okoye) σχεδιάστηκαν με βάση αυτούς που φοράνε οι γυναίκες της φυλής Ndebele.
*Διάβασε μία συνέντευξη με την πρωταγωνίστρια της ταινίας Λουπίτα Νιόνγκο και δες ένα editorial μόδας με ένα υπέροχο μαύρο μοντέλο να φορά τα καλύτερα look της σεζόν
στο Marie Claire που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου.